Σύρος: Βιομηχανική κληρονομιά περνά σε ιδιώτη για ανάδειξη

απο Cyclades Open

Στη 15ετη δωρεάν παραχώρηση μηχανήματος παλιού εργοστασίου σε ιδιώτη που έχει ενοικιάσει το πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου και δραστηριοποιείται επιτυχώς, αναδεικνύοντας μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, προχωρά με “πολιτική απόφασή” της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, φέρνοντας σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, χωρίς όμως να συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού, όπως αναφέρει η “Κοινή Γνώμη”.

Με την παραπάνω κίνηση, η κ. Μενδρινού εξηγεί πως ένας παλιός αργαλειός, μέρος του πρώην εργοστασίου Ζησιμάτου θα “επιστρέψει” στον χώρο που λειτούργησε, ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον έκθεμα, το οποίο θα συντηρηθεί με ευθύνη και έξοδα του ιδιώτη, χωρίς πλέον να παραμένει “παροπλισμένο” στη δημοτική αποθήκη Βελισσαρόπουλου. Αυτή είναι και η πρόθεση του Δημήτρη Σταυρακόπουλου, την οποία έχει εκφράσει με σχετική επιστολή του στον Δήμο και αναμένει τις αποφάσεις.

Αναφορικά με τα παραπάνω και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, αναμένεται να εκφράσει την κάθετη διαφωνία του, με σχετικό έγγραφο που θα στείλει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Βάσει της πληροφόρησης που έχει η εφημερίδα, στη βασική επιχειρηματολογία του, θα επισημαίνει πως δεν μπορεί η βιομηχανική κληρονομιά και περιουσία του Δήμου να παραχωρείται σε ιδιώτες προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων τους, πολύ περισσότερο, όταν αφορά σε εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου, για τα οποία πρέπει ο Δήμος να μεριμνά για τις συντηρήσεις και την ένταξή τους στο μουσείο της πόλης. Μάλιστα, το Δ.Σ. του θα υπογραμμίσει πως αυτές οι κινήσεις αντιστρατεύονται την εξέλιξη και ανάπτυξη του Βιομηχανικού Μουσείου, τονίζοντας ακόμη πως, η μεταφορά του μηχανήματος σε χώρους που δεν είναι γνωστό αν εξασφαλίζεται όλο το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειάς του και μη καταστροφής του, δεν κινείται σε σωστή βάση για τον Δήμο.

Απαντήσεις για το σοβαρό θέμα ανάδειξης και αξιοποίησης της βιομηχανικής περιουσίας του Δήμου, δίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος.

· Έχετε αίτημα από πλευρά ιδιώτη για την παραχώρηση ενός μηχανήματος αργαλειού, ώστε να του δοθεί για να το συντηρήσει και να το εκθέσει σε επισκέψιμο χώρο (παλιό εργοστάσιο). Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Βιομηχανικού Μουσείου και του Δήμου. Με ποιο σκεπτικό καταλήξατε να εισηγείστε την παραχώρησή του για 15 χρόνια;

“Είναι στην περιουσία του Δήμου και πήρα την απόφαση να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει να παραχωρηθεί δωρεάν για 15 χρόνια, με σκοπό να αναδειχθεί αυτός ο αργαλειός και να συντηρηθεί. Σήμερα δεν είναι σε λειτουργία κι έχω σχετικά έγγραφα. Σκοπός είναι να υπάρξει μία σύνδεση με το Βιομηχανικό Μουσείο, ώστε ένας επισκέπτης στο πρώην εργοστάσιο Ζησιμάτου να πληροφορείται για την ύπαρξη του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου για να το επισκέπτεται. Στο μηχάνημα θα υπάρχει ειδική ενημερωτική πινακίδα για το Βιομηχανικό Μουσείο”.

· Ακριβώς επειδή αφορά σε περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, υπάρχει μία κριτική προς εσάς, ότι η απόφασή σας δεν συνοδεύεται από αποφάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού. Τελικά η Επιτροπή πολιτισμού για εσάς έχει διακοσμητικό ρόλο ή όχι;

“Επειδή έχει γίνει αναφορά και στη Δημοτική Επιτροπή σχετικά με την Επιτροπή Πολιτισμού, θέλω να πω τα εξής: Έχω αναφέρει ξανά πως λόγω σοβαρής υποστελέχωσης που υπάρχει στο Γραφείο Πολιτισμού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους χώρους Πολιτισμού με συνέπεια και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό του νησιού μας σε υψηλό επίπεδο. Μέσα από τη συνεργασία πάντα. Άρα, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους του νησιού μας. Ακόμη και για τη διαφωνία που υπάρχει για την παραχώρηση του αργαλειού, είμαστε σε επαφή με τον Σύλλογο Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου. Δεν παίρνουμε αποφάσεις ερήμην Πολιτιστικών Συλλόγων ή φορέων.

Δεν είναι προσωπικές αποφάσεις. Είμαστε πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, να τονίσω πως δεν θα δεχθούμε κανένα μέλος από οποιαδήποτε Επιτροπή του Δήμου μας, να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε μία Επιτροπή και θα επιδιώκει ιδιαίτερη μεταχείριση. Είτε για παραχωρήσεις ή για οτιδήποτε. Είτε είναι μέλος της πλειοψηφίας, είτε είναι μέλος της μειοψηφίας.

· Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει σύγκληση της Επιτροπής Πολιτισμού για περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες;

“Για το συγκεκριμένο θέμα όχι, γιατί ποτέ, δεν περνούσαν τέτοια θέματα από την Επιτροπή Πολιτισμού. Ήταν καθαρά για τις εκδηλώσεις. Είναι μία πολιτική απόφαση. Και για το Τμήμα να θυμίσω πως υπάρχει υποστελέχωση. Πέρυσι για να βγει το πρόγραμμα “Σύρος Πολιτισμός” το Γραφείο είχε άλλους δύο υπαλλήλους, τους οποίους δεν έχει σήμερα. Ωραία… η αντιπολίτευση, αλλά θα σταθώ στην ουσία. Επίσης, έχουμε ενημερώσει πως το σύνολο των αιτημάτων είναι στη διάθεση συνολικά της μειοψηφίας, όλων των παρατάξεων”.

· Η πλευρά του Συλλόγου Φίλων υποστηρίζει πως αυτά τα μηχανήματα θα έπρεπε να συντηρούνται από τον Δήμο και να αποτελούν εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει;

“Επίσημα απαντάω πως λειτουργούμε με πράξεις. Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε πόρτα, καθώς είχε διαλυθεί αυτή που υπήρχε μετά από παραβίαση. Αντικαταστήσαμε την πόρτα που είναι μέρος της αποθήκης Βελισσαρόπουλου με σκοπό να βάλουμε μέσα κι άλλα μηχανήματα και να μη βρίσκονται στον πρώτο χώρο και σε σημεία που είναι εκτεθειμένα, καθώς έχει προβλήματα και η οροφή. Πρόθεση μας είναι όσο μπορούμε να φτιαχτούν οι αποθήκες και να συντηρηθούν τα μηχανήματα ώστε να είναι άλλος ένας εκθεσιακός χώρος του Βιομηχανικού και ξεκινήσαμε από την αντικατάσταση της πόρτας. Ήταν ένα αίτημα του Συλλόγου να μπορούν να συντηρούν κάποια πράγματα αλλά και να καθαριστεί. Αποδεικνύουμε με πράξεις ότι ενδιαφερόμαστε για τη συντήρηση και την ανάδειξη αυτών των μηχανημάτων”.

· Δήμος δεν μπορεί να τα συντηρήσει; Κι αν όχι γιατί; Είναι οικονομικός ο λόγος;

“Δεν είναι οικονομικό το θέμα για τη συντήρησή τους. Είναι θέμα εργατικού δυναμικού. Ο Δήμος δεν έχει το προσωπικό που να έχει και την εξειδίκευση γι’ αυτά τα μηχανήματα. Ή θα χρειαζόταν πρόσληψη, κάτι που  δεν γίνεται ή ανάθεση και αυτοί οι συντηρητές, δεν έχουν εταιρείες.

Η προσπάθεια είναι να συντηρούνται τμηματικά. Όταν θέλουμε να εκθέσουμε κάτι μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Να πω ότι  ο στόχος μας είναι να εκπονήσουμε νέα μουσειολογική μελέτη για το Βιομηχανικό ώστε να αναβαθμιστεί”.

· Το γεγονός ότι δεν υπολογίσατε τη διαφωνία του Συλλόγου, μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρακάμπτετε τον σημαντικό ρόλο του…

“Δεν παρακάμπτουμε κανέναν Σύλλογο. Είναι σεβαστό ότι η θέση μας για παραχώρηση δεν είναι αποδεκτή από την πρόεδρο και το Δ.Σ.. Το σέβομαι. Αλλά από εκεί και μετά, χρειάζονται και κάποιες αποφάσεις, τις οποίες πρέπει να παίρνουμε πάνω μας με την όποια ευθύνη, προκειμένου να αναδειχθεί εν προκειμένω ο αργαλειός, η περιουσία του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζουμε τη δουλειά που κάνει ο Σύλλογος και αντίστοιχα θέλουμε κι εμείς να μας αναγνωρίζεται η δουλειά που έχουμε πραγματοποιήσει αυτούς τους λίγους μήνες που είμαστε στη διοίκηση”.

· Προχωράτε στην παραχώρηση σε ιδιώτη. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα, ανοίγει ένας νέος κύκλος για παραχωρήσεις μηχανημάτων του Βιομηχανικού σε ιδιώτες, αν το αιτηθούν; Θα χρεωθείτε κατακερματισμό της δημοτικής περιουσίας…

“Αρχικά να πω πως δεν θα υπάρξει άλλη παραχώρηση εκθέματος γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι ότι θα αρχίσουμε να παραχωρούμε τον πλούτο του Βιομηχανικού Μουσείου και θα αδειάσουμε τις αποθήκες του. Όχι.

Όμως, δεν είναι ο οποιοσδήποτε ιδιώτης. Θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει αυτός ο “θησαυρός” ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς του νησιού μας. Εφόσον έχει υπάρξει μία τέτοια προσπάθεια για το πρώην εργοστάσιο Ζησιμάτου, δεν μπορούμε εμείς να μην το αναγνωρίσουμε. Και αυτό πράττουμε”.

Πηγή/Φωτογραφία: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης