Δυστύχημα Τεμπών: Συγκλονίζει η κατάθεση μητέρας θύματος στην Εξεταστική

απο Cyclades Open
Δυστύχημα Τεμπών: Συγκλονίζει η κατάθεση μητέρας θύματος στην Εξεταστική

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων κι έχασε την κόρη της στο ασύλληπτο δυστύχημα, στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, την οποία διατύπωσε όρθια ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας, κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία για απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος στην Επιτροπή. «Πολλές φορές αυτά που άκουσα στην Εξεταστική, με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα», υπογράμμισε.

«Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», είπε η μάρτυρας, αφού πρώτα μίλησε για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών […] Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης», τόνισε.

Αφού χαρακτήρισε υβριστικό να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός, μίλησε για κακουργηματικές πράξεις και εγκληματικές παραλείψεις στο σιδηρόδρομο, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε πως δεν ήρθη η ασυλία του επειδή θα αποκαλύπτονταν οι κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις του. «Δηλώνει με θράσος αθώος λόγω ασυλίας. Παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στον γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;», ενώ αναρωτήθηκε: «είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».

Εξάλλου, ζήτησε την κλήση του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια για κατάθεση, λέγοντας πως η πλειοψηφία φοβάται να τον καλέσει, ενώ ανέφερε ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός της είπε ότι προχώρησε στο μπάζωμα της περιοχής όπου σημειώθηκε η τραγωδία, μετά από εντολή υπουργών και του πρωθυπουργού, ενώ κατέθεσε ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει στην περιοχή. «Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά. Και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος», ανέφερε, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και κενά στην έρευνα (π.χ. δεν έγινε κατάσχεση στοιχείων στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία).

Η κ. Καρυστιανού, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στην Hellenic Τrain και στην ΡΑΣ. Κατέθεσε ακόμη ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και υποστήριξε ότι οι παροχές της κυβέρνησης στους συγγενείς κινούνται στη φιλοσοφία του να μην μιλάς. 

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε επίσης