Εκλογές στην Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

απο Cyclades Open
Deutsche Welle: Κόμμα Ερντογάν στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές;

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της χώρας. Σήμερα το απόγευμα οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν θα κατεβάσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον «θρόνο» του μετά από 20 χρόνια.

Οι κάλπες άνοιξαν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, και κλείνουν στις 5 το απόγευμα, ενώ μετά τις 9 το βράδυ θα είναι δυνατές οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα.

Βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, με τον 2ο να έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι ψηφοφόροι

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων).

Από αυτούς, 3,4 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Παρατηρητές

Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα 50.000 εκλογικά κέντρα που άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 17:00 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας], συμπεριλαμβανομένων περιοχών της νότιας Τουρκίας, που υπέστησαν τρομακτική καταστροφή όταν χτύπησε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμενόταν να αναπτύξει 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που έχουν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.

Στις εκλογές του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Shahrokh/Pixabay

Δείτε επίσης