ΕΝΦΙΑ 2024: Ξεκινά η αποστολή των εκκαθαριστικών-Πότε οι φορολογικές δηλώσεις

απο Cyclades Open
ΕΝΦΙΑ ΕΦΟΡΙΑ

Ξεκινά σήμερα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να λάβουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Από φέτος ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο. H πρώτη, από τις 11 συνολικά μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

Οι επιβαρύνσεις

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

  • Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
  • Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
  • Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
  • Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.
  • Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από φέτος αν τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά), τότε επωφελούνται εκπτώσεις έως 10%.

Ωστόσο χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το προνόμιο αυτό εφόσον δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους από φυσικές καταστροφές, δηλαδή για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα.

Με βάση όσα είπε σε δημόσια τοποθέτησή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, περίπου 500.000 κάτοχοι ακινήτων χάνουν φέτος την έκπτωση του 10% αν και έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος.

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 

Επίσης, μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Πηγή: ethnos.gr, NEWS24/7

Δείτε επίσης