ΕΝΦΙΑ: Λίγες μέρες μέχρι να λήξει η προθεσμία για αρχική υποβολή ή τροποποίηση

απο Cyclades Open

Μόλις 7 ημέρες απομένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr και η Ραλλού Αλεξοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο έντυπο Ε9 κι έτσι να μειώσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που είναι υψηλότερος από ότι θα έπρεπε.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στη ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

-Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
Μπορούν να εισάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
-Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
-Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία
Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: naftemporiki.gr/Ραλλού Αλεξοπούλου

Δείτε επίσης