Εντοπίστηκε ισπανικό ναυάγιο με θησαυρό αξίας $17 δισεκατομμυρίων [photo/video]  

απο Cyclades Open

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας δημοσίευσε εικόνες και βίντεο από το “ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων” όπως το αποκαλούν. Ο λόγος για το γαλιόνι της Ισπανίας, San Jose, το οποίο ανακαλύφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στις ακτές της Καρταχένα το 2015 αλλά η ακριβής τοποθεσία του παρέμενε κρατικό μυστικό.

Το πλοίο είχε 64 κανόνια και 600 ναύτες, ενώ μετέφερε τουλάχιστον 200 τόνους θησαυρού, όπως χρυσά και ασημένια νομίσματα, πολύτιμα πετράδια και πορσελάνες από την Κίνα. Η αξία του θησαυρού σήμερα υπολογίζεται στα $17 δισεκατομμύρια.

Το πλοίο βυθίστηκε το 1708 από πολεμικά πλοία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής. Οι εικόνες και το βίντεο καταγράφηκαν από βαθυσκάφη της Κολομβίας σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Επιγραφές στα κανόνια αποκαλύπτουν πως κατασκευάστηκε το 1655 στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Κοντά του βρέθηκαν και δύο ακόμα μικρότερα πλοία από το 1800.

Το ναυάγιο του San Jose αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης από τότε που ανακαλύφθηκε, μεταξύ Κολομβίας και Ισπανίας.

Η Κολομβία υποστηρίζει πως τόσο το ναυάγιο όσο και τα περιεχόμενά του ανήκουν σε αυτήν σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και ένα νόμο που υπογράφηκε το 2013 και αναφέρει πως αντικείμενα που βρίσκονται στα νερά της Κολομβίας ανήκουν στο κράτος.

Η Ισπανία διαφωνεί και φέρει ένα συνέδριο της UNESCO για υποβρύχια κληρονομιά, θεωρώντας πως το ναυάγιο της ανήκει.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης