Επιστημονική μέθοδος CSI για την εξιχνίαση της απάτης σε ελληνικά προϊόντα-Η πατάτα Νάξου

απο Cyclades Open
ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ

Επιστήμονες του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Νάξου χρησιμοποιούν το μικροβίωμα ως εργαλείο για την αυθεντικοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, της πατάτας Νάξου εν προκειμένω, όπως αναφέρει το dnews.gr και η Βασιλική Μιχοπούλου.

Την έλλειψη στην αγορά της πατάτας Νάξου, επισήμανε ο πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, σε εκπομπή του MEGA πριν λίγες μέρες, σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής του προϊόντος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ πατάτες Νάξου και πως ό,τι κυκλοφορεί «βαφτίζεται ως πατάτα Νάξου επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων και φυσικά το ερώτημα αν και πως μπορούν να προστατευτούν τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.

Απάντηση φυσικά έχει να δώσει η επιστήμη: «Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί πληθώρα περιστατικών εξαπάτησης που ταράζουν την αγορά τροφίμων, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού πρόληψης απάτης στα τρόφιμα και διασφάλισης της ταυτότητάς τους, όπως συμβαίνει και με την πατάτα Νάξου. Μια καινοτόμος προσέγγιση για την αυθεντικοποίηση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πατάτας Νάξου είναι μέσω του μικροβιώματος των κονδύλων της.

Η μέθοδος συνίσταται στην ανάλυση της μικροβιακής κοινότητας που υπάρχει στο έδαφος και στα φυτά σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον», σημειώνει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μικροβίωμα τόσο του εδάφους, όσο και των φυτών μπορεί να είναι μοναδικό για διάφορες περιοχές εξαιτίας των διαφορετικών κλιματικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Ειδικότερα, οι πατάτες Νάξου, διαθέτοντας καταχώρηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποτυπώνουν τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα και την ποιότητα που οφείλεται στην περιοχή όπου παράγονται. Με άλλα λόγια, εργαλειοποιώντας το μικροβίωμα μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν μας κοροϊδεύουν οι έμποροι τροφίμων.

Ένα βήμα προς την αυθεντικοποίηση μέσω μικροβιώματος πραγματοποιήθηκε μέσω της σύμπραξης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-Δήμητρα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) στο ερευνητικό πρόγραμμα (GrEaTest-potatoes) που ολοκληρώθηκε πριν κάποιους μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με Κωδικό ΟΠΣ 3437 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» 

Ο δρ Γανόπουλος εξηγεί πως η αυθεντικοποίηση μέσω του μικροβιώματος ξεκινά από τη συλλογή δειγμάτων του εδάφους και των κονδύλων της πατάτας από την περιοχή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Αυτά τα δείγματα αναλύονται στο εργαστήριο για να προσδιοριστεί η σύνθεση του μικροβιώματος, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές όπως είναι για παράδειγμα, η αλληλούχιση γονιδιώματος νέας γενιάς (NGS) που επιτρέπει την ανίχνευση και την ταυτοποίηση μικροοργανισμών σε μεγάλο βάθος.

«Μέσω αυτής της ανάλυσης, μπορεί να καταγραφεί ένα μικροβιακό αποτύπωμα που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής παραγωγής. Αυτό το μικροβιακό αποτύπωμα μπορεί να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των προϊόντων, επιβεβαιώνοντας ότι οι πατάτες προέρχονται πράγματι από την καθορισμένη γεωγραφική περιοχή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και όχι από άλλη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία των καταναλωτών από fake προϊόντα», λέει ο ερευνητής, συμπληρώνοντας πως με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου προστατεύεται η γεωγραφική ταυτότητα των παραδοσιακών προϊόντων και ενισχύεται η αξία τους στην αγορά: «Η χρήση του μικροβιώματος ως εργαλείου για την αυθεντικοποίηση ΠΓΕ προϊόντων ανοίγει νέες προοπτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, προσφέροντας μια ακριβή και αξιόπιστη μέθοδο για την επαλήθευση της προέλευσης των προϊόντων».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πηγή: dnews.gr/Βασιλική Μιχοπούλου

📸Immo Wegmann/Unsplash

Δείτε επίσης