Έρχεται η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο-Δείτε που θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

απο Cyclades Open
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλον τον κόσμο. Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την  τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα: Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε μια δοκιμή έξι μηνών στη Βρετανία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσαν ότι η 4ήμερη εργασία είχε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο ot.gr ένα χρόνο πριν.

Τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να εξετάσουν και να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της με κάποιες – κατά τόπους – παραλλαγές.

Εταιρείες σε Βέλγιο, Ισλανδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία κ.α. έχουν ήδη ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας διαπιστώνοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο πολλές εξ αυτών αναφέρουν πως θα διατηρήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας.

Βρετανική μελέτη διαπίστωσε σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των εργαζομένων με λιγότερο άγχος, περιορισμό της εργασιακής εξουθένωσης, μείωση στις διαταραχές ύπνου κ.α. Η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων μεταφράζεται και σε αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Επιπλέον ειδικοί υπογραμμίζουν πως η τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να συμβάλει και στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι άνδρες έχουν περισσότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, τις οποίες, όπως προκύπτει και από τις έρευνες, τις επωμίζονται συνήθως οι γυναίκες σε βάρος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας σύμφωνα με το ieidiseis.gr

Η PwC γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την τετραήμερη απασχόληση για τους εργαζόμενους του Assurance που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης της υποχρεωτικής επαγγελματικής πιστοποίησης (professional qualification).

Η εφαρμογή προγράμματος 32ωρης εργασίας την εβδομάδα αφορά το εξάμηνο μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, χωρίς καμία μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια των ωφελούμενων. Συνοδεύεται δε, όπως αναφέρει η εταιρεία, από ένα ήδη ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών.

Αυτά στην PwC…η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο που δεν της αρέσει να πειραματίζεται , αλλά προτιμά την ‘παλιά συνταγή’, έχει άλλη άποψη.

6ήμερο από τον Ιούλιο κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις

Μαζί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας από την 1η Ιουλίου στην βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο έρχεται και η εφαρμογή της διάταξης του νόμου Γεωργιάδη για την εξαήμερη εργασία αναφέρει το dnews.gr

Το άρθρο 25 του 5053/2023 όριζε την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, από την 1η Μαρτίου 2024. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν είναι ακόμη έτοιμη ενώ απο κάποιους κλάδους είναι αποδεκτή η ρύθμιση και γι αυτό εξετάζεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Ουσιαστικά ορίζει την εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα την 6ημερη εργασία για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

Έτσι πλέον καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, υπό τους παρακάτω όρους και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– υποχρεωτική προδήλωση της στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κάθε περίπτωση

– δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας

– μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας,

– ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.

Συγκεκριμένα, πλέον θα καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με υποχρεωτική προδήλωση της στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την 6η ημέρα απασχόλησης.

Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας» σύμφωνα με το dnews.gr.

Μέχρι στιγμής, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Παράλληλα από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η πλήρης εφαρμογή τηςΨηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Έτσι πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Δείτε επίσης