Έρχεται η «ζοφερή» εγκληματική κατάχρηση του ChatGPT, προειδοποιεί η Europol

απο Cyclades Open

Από το phishing μέχρι την παραπληροφόρηση και το κακόβουλο λογισμικό, οι ταχέως εξελισσόμενες ικανότητες των chatbots θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη βελτίωση της ανθρωπότητας, αλλά και για την εξαπάτησή της, αναφέρει η Europol σε νέα έκθεσή της.

Το ChatGPT, που δημιουργήθηκε από την αμερικανική startup OpenAI, εμφανίστηκε τον Νοέμβριο και γρήγορα κατακτήθηκε από τους χρήστες που έμειναν έκπληκτοι από την ικανότητά του να απαντά με σαφήνεια σε δύσκολες ερωτήσεις, να γράφει σονέτα ή κώδικα, ακόμα και να περνάει εξετάσεις.

«Η πιθανή εκμετάλλευση τέτοιου είδους συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματίες παρέχει μια ζοφερή προοπτική», δήλωσε η Europol με έδρα τη Χάγη.

Το νέο «Εργαστήριο Καινοτομίας» της Europol εξέτασε τη χρήση των chatbots στο σύνολό τους, αλλά επικεντρώθηκε στο ChatGPT κατά τη διάρκεια μιας σειράς εργαστηρίων, καθώς είναι το πιο προβεβλημένο και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο, ανέφερε.

Οι εγκληματίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να «επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία έρευνας» σε τομείς για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα, διαπίστωσε ο οργανισμός.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύνταξη κειμένου για τη διάπραξη απάτης ή την παροχή πληροφοριών σχετικά με το «πώς να διαρρήξουν ένα σπίτι, μέχρι την τρομοκρατία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», ανέφερε.

Η ικανότητα του chatbot να μιμείται το ύφος της ομιλίας το έκανε ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το phishing, στο οποίο οι χρήστες μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν κλικ σε ψεύτικους συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στη συνέχεια προσπαθούν να κλέψουν τα δεδομένα τους, ανέφερε.

Η ικανότητα του ChatGPT να παράγει γρήγορα αυθεντικά ηχητικά κείμενα το καθιστά «ιδανικό για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν και να διαδίδουν μηνύματα που αντικατοπτρίζουν μια συγκεκριμένη αφήγηση με σχετικά μικρή προσπάθεια».

Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή κώδικα υπολογιστή, ειδικά για εγκληματίες που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις. Η Europol δήλωσε: «Η Europol δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία αυτή».

«Αυτός ο τύπος αυτοματοποιημένης δημιουργίας κώδικα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για εκείνους τους εγκληματίες που έχουν λίγες ή καθόλου γνώσεις κωδικοποίησης και ανάπτυξης», ανέφερε.

Μια πρώιμη μελέτη της αμερικανοϊσραηλινής εταιρείας πληροφοριών για κυβερνοαπειλές Check Point Research (CPR) έδειξε πώς το chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διείσδυση σε διαδικτυακά συστήματα με τη δημιουργία phishing emails, δήλωσε η Europol.

Ενώ το ChatGPT διέθετε διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετριοπάθειας του περιεχομένου, η οποία δεν θα απαντά σε ερωτήσεις που έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβείς ή προκατειλημμένες, αυτές θα μπορούσαν να παρακαμφθούν με έξυπνες προτροπές, δήλωσε η Europol.

Η τεχνητή νοημοσύνη βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι ικανότητές της «αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν πιθανά κενά θα ανακαλυφθούν και θα κλείσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Europol.

Πηγή: ΕΡΤ News/AFP

Δείτε επίσης