Έρευνα: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊου έφεραν διαταραχές στην περίοδο

απο Cyclades Open

Έρευνα σε περίπου 20.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συσχέτιση των εμβολίων κατά της Covid-19 και των αλλαγών στην περίοδο των γυναικών. Γνωρίζουμε, όμως, την αιτία;

Μια κοπέλα 21 ετών, που ζει στη μακρινή Καλιφόρνια, είχε δηλώσει ότι δύο μήνες μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, που έκανε τον Μάρτιο του 2021, η ήπια έως τότε περίοδός της έγινε εξαιρετικά επώδυνη και είχε διπλάσια διάρκεια, σύμφωνα με την Washington Post. Mετά από δύο έμμηνους κύκλους, η περίοδος της κοπέλας επανήλθε στο φυσιολογικό ενώ στη δεύτερη δόση του εμβολίου παρουσίασε πάλι επιδείνωση.

Το περιστατικό φάνηκε ότι δεν ήταν το μοναδικό. Μετά από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, η ανησυχία για τις αλλαγές στην περίοδο ήταν αυξημένη. Όλο και περισσότερες γυναίκες εμφάνιζαν αλλαγές στην περίοδο ή έντονους πόνους. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το γεγονός αυτό οφειλόταν στο στρες και τα έντονα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που προκάλεσε η πανδημία.

Μια νέα, πολύ μεγάλη διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα επιβεβαιώνει τις αλλαγές του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες λόγω των εμβολίων. Η μελέτη, που περιέλαβε σχεδόν 20.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να αλλάξει τον χρόνο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν κατά μέσο όρο περίπου μία ημέρα καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Παροδικές αλλαγές στην περίοδο

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal και τα δεδομένα αντλήθηκαν από μια δημοφιλή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα περιέλαβε γυναίκες από όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότερες ήταν από τη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους μεταξύ 14.936 συμμετεχόντων που είχαν εμβολιαστεί με διαφορετικά εμβόλια και 4.686 που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί είχαν περίοδο με 0,71 ημέρα καθυστέρηση κατά μέσο όρο μετά την πρώτη δόση εμβολίου. Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου εντός ενός εμμηνορροϊκού κύκλου παρουσίασαν μεγαλύτερες διαταραχές, με τη μέση αύξηση της διάρκειας του κύκλου να είναι τέσσερις ημέρες.

Η Alison Edelman, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο Oregon Health & Science του Πόρτλαντ και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι για τις περισσότερες γυναίκες οι επιπτώσεις ήταν προσωρινές και διαρκούσαν για έναν κύκλο πριν επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι παρενέργειες της περιόδου είχαν αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Να σημειώσουμε ότι στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που:

  • δεν έπαιρναν αντισύλληψη,
  • είχαν τακτικό κύκλο πριν εμβολιαστούν,
  • ήταν ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Επιπλέον, σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες, η συγκεκριμένη δεν εξέτασε άλλες παρενέργειες της περιόδου, όπως οι κράμπες.

Το ερώτημα που εξακολουθεί να μας προβληματίζει, όμως, είναι γιατί τα εμβόλια επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας. Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση που παίρνουμε από τους ερευνητές δεν είναι ξεκάθαρη. Όπως δήλωσε η Edelman, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα συνδέονται και η φλεγμονή ή μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις της περιόδου.

Πηγή: ow.gr/M.Γκόγκου

📸Pille R. Priske/Unsplash

Δείτε επίσης