Εταιρεία Τηνιακών Μελετών: Απολογισμός ημερίδας για τις τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της Τήνου

απο Cyclades Open

Με επιτυχία και αξιοσημείωτη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με τίτλο «Τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της ΤήνουΣχεδιασμός και ανάληψη συμμετοχικών πρωτοβουλιών για καταγραφή, διάσωση και ανάδειξή τους» η οποία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Τηνιακών Μελετών το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 ώρες 18.00 – 21.00 μ.μ. στο Φαλατάδο (πρ. Δημοτικό Σχολείο) και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ώρες 11:00-14.00 στην Κώμη (ενοριακή αίθουσα).

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η καθ. Πηνελόπη Μπεμπέλη παρουσίασε την έννοια και τα χαρακτηριστικά μιας «τοπικής φυτικής ποικιλίας» , επιβεβαίωσε την ύπαρξη παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών της Τήνου κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά σε ποικιλίες όπως το «μαυρομμάτικο φασόλι Τήνου» ή η «φαλαταδιανή τομάτα» και τόνισε την ανάγκη συστηματικής εργασίας πεδίου για την συλλογή και καταγραφή όλων των τοπικών ποικιλιών της Τήνου.

Ο Δρ. Ροίκος Θανόπουλος παρουσίασε τις δυνατότητες ανάδειξης και προστασίας των τοπικών φυτικών ποικιλιών μέσω της εγγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Ποικιλιών και μέσω της αναγνώρισής τους ως στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Κώστας Καραγεώργος παρουσίασε το έργο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Τήνου και τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα είναι σε θέση να εμπλακεί ενεργά στη διάσωση και διατήρησή των τοπικών ποικιλιών της Τήνου.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις εκ μέρους του κοινού.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, Θεόδωρος Χίου, αναφέροντας ότι η εκδήλωση επιδιώκει «να θέσει τον πρώτο σπόρο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), να αποτελέσει την αρχή για το σχεδιασμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών που αρχικά θα μας προσφέρουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση για το ποιες είναι οι τοπικές ποικιλίες της Τήνου και, στη συνέχεια, θα μας ευαισθητοποιήσουν και κινητοποιήσουν με διάδραση και συμμετοχή για τη διάσωση και διατήρηση των-ταυτοποιημένων πλέον- τοπικών ποικιλιών της Τήνου.»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πρασίνου» Ιωάννης Ψάλτης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φαλατάδου Σταμάτης Νάζος και το συντονισμό των ομιλιών πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος της Ε.ΤΗ.ΜΕΛ. Ελένη Γκερέκου.

Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες και ελευθέρως προσβάσιμες στο κανάλι της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών στο Youtube καθώς και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών (μαζί με τις παρουσιάσεις)

Δείτε επίσης