Έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης: Μια συζήτηση με την Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη

απο Cyclades Open

Φιλοξενούμενη στον Aegean Voice 107,5-Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή Στο βάθος κήπος η Ελένη Δουνδουλάκη, Θεατρολόγος και Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

Το έτος 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου δημιουργού και  το ΥΠΟΑΑ έχει οριστεί από το υπουργείο ως  έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, τιμώντας έτσι τον Ναξιώτη άνθρωπο των Γραμμάτων και των Τεχνών, τον σπουδαίο Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Ο Καμπανέλλης, μια πολυσχιδής προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, ήταν συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος αν και αυτοδίδακτος, κατέκτησε όλα τα είδη του πεζού και του έμμετρου λόγου με εμβληματικά λογοτεχνικά έργα και δοκίμια, ανυπέρβλητα θεατρικά κείμενα, διαχρονικά κινηματογραφικά σενάρια και φυσικά εμβληματικά τραγούδια σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Με τα 40 θεατρικά έργα του ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους πολυγραφότερους  Έλληνες  θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Στόχος του υπουργείου είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό και στις νεότερες γενιές το πλούσιο συγγραφικό του έργο,  μέσα από σειρά δράσεων και εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να εμπνεύσει τους νεότερους δημιουργούς μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με το διαχρονικό έργο του.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και κάποιες απ’ αυτές θα γίνουν στη Νάξο σε συνεργασία με τον δήμο, ενώ και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει κι αυτός ετοιμάσει δικές του εκδηλώσεις για να τιμήσει τον σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο του νησιού μας.

Με την κα Δουνδουλάκη συζητήσαμε ακόμα και για την επείγουσα ανάγκη, ο Πολιτισμός να μην περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά να έχει μια καλύτερη τύχη στη χώρα που περηφανεύεται πως τον γέννησε.

Δείτε επίσης