Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές και η αποχή

απο Cyclades Open

Σε 21 ανέρχονται οι έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη Νέα Δημοκρατία να βγαίνει από τις ευρωεκλογές “τραυματισμένη”, τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον πήχη και το ΠΑΣΟΚ σταθερό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τέσσερις και τρεις το ΠΑΣΟΚ.

Δυο ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, με Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να εκλέγουν από έναν, ενώ έναν ευρωβουλευτή εκλέγει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, πιάνοντας οριακά το κατώφλι του 3% με την ενσωμάτωση στο 100%.

Ευρωεκλογές: Οι υποψήφιοι της ΝΔ που εκλέγονται

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Αυτιάς εξασφάλισε την πρωτιά, με διαφορά του από τους συνυποψηφίους του.

Εκλέγονται επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Φρέντι Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Ελενώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Ευρωεκλογές: Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται

Στον ΣΥΡΙΖΑ η τετράδα αποτελείται από τον Κώστα Αρβανίτη, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Νίκο Παππά και την Έλενα Κουντουρά.

Ευρωεκλογές: Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Σάκης Αρναούτογλου αφήνει εκτός τον Φίλιππο Σαχινίδη και θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιάννη Μανιάτη.

Ευρωεκλογές: Οι υποψήφιοι της Ελληνικής Λύσης που εκλέγονται

Από την Ελληνική Λύση, ο Εμμανουήλ Φράγκος κερδίζει την πρώτη θέση, ενώ θα εκλεγεί και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Ευρωεκλογές: Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ που εκλέγονται

Στο ΚΚΕ, τις δύο έδρες κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κώστας Παπαδάκης.

Ευρωεκλογές: Ο υποψήφιος της ΝΙΚΗΣ που εκλέγεται

Στη Νίκη, τη μοναδική έδρα εξασφαλίζει ο Νίκος Αναδιώτης με μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπων.

Ευρωεκλογές: H υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας που εκλέγεται

Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Μαρία Ζαχαριά εκλέχθηκε με μικρό προβάδισμα έναντι της Καλλιόπης Ευαγγελίδου.

Ευρωεκλογές: Η υποψήφια της Φωνής της Λογικής που εκλέγεται

Τέλος, τη μάχη για την Ευρωβουλή κέρδισε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία είναι αυτή που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής.

Unsplash

Ευρωεκλογές 2024: Τι ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά σχεδόν 30 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν στις ευρωεκλογές.

Στη σχετική πλατφόρμα ενεγράφησαν 50.204 πολίτες και τελικά έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους οι 36.645 (συμμετοχή 72,99%).

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:

  • Ν.Δ.: 40,17% – 14.455 ψήφοι
  • ΣΥΡΙΖΑ: 11,14% – 4.010 ψήφοι
  • ΜέΡΑ25: 9,22% – 3.318 ψήφοι
  • ΚΚΕ: 8,74% – 3.145 ψήφοι
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 8,72% – 3.139 ψήφοι
  • Νέα Αριστερά: 4,85% – 1.745 ψήφοι
  • Ελληνική Λύση: 2,37% – 852 ψήφοι
  • Νίκη: 2,27% – 817 ψήφοι
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,11% – 760 ψήφοι
  • Κόσμος: 2,03% – 729 ψήφοι
  • Δημοκράτες: 1,54% – 555 ψήφοι
  • Φωνή Λογικής: 1,48% – 534 ψήφοι

Σοκάρει η αποχή – Για πρώτη φορά στα χρονικά περισσότεροι οι απέχοντες από τους συμμετέχοντες

 Χθες στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν μόλις 3,9 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 9,6 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5% (5,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων).

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2019) η αποχή είχε διαμορφωθεί σε 41,3% (5,9 εκατ. συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατ. εγγεγραμμένων).

Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής είχε καταγραφεί το 1981, στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, με μόλις 21,3% των εγγεγραμμένων να επιλέγουν να απέχουν.

Κόπωση από τις αλλεπάλληλες κάλπες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους λόγους της δραματικά χαμηλής συμμετοχής στις χθεσινές κάλπες ήταν η «κόπωση» από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (διπλές βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές).

Ένας άλλος λόγος, που ενδεχομένως συνέβαλε στη μείωση της συμμετοχής, ήταν η μεγάλη διαφορά που διατηρεί το πρώτο κόμμα από τα υπόλοιπα, κάτι που δημιούργησε σε ορισμένους την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Κατά πολλούς, όμως, η χαμηλή συμμετοχή είναι κυρίως αποτέλεσμα και της πολυετούς κρίσης εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα.

Είχε ήδη χτυπήσει το καμπανάκι

«Καμπανάκι», πάντως, για τη χαμηλή εκλογική συμμετοχή είχε χτυπήσει και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, με την αποχή να φτάνει τότε το 46,2% (5,2 εκατ. συμμετέχοντες σε 9,8 εκατ. εγγεγραμμένους). Αντίθετα, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 η αποχή ήταν αρκετά χαμηλότερη και είχε διαμορφωθεί στο 38,2%.

Ο χάρτης της αποχής

Με την ενσωμάτωση στο 90%, τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη Φλώρινα με 75%, στην Κεφαλονιά με 72%, στη Λακωνία με 70%, στα Δωδεκάνησα με 68%, σε Ευρυτανία, Αρκαδία, Λέσβο με 67%, στην Κέρκυρα με 66%, σε Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ζάκυνθο με 65%, στη Μεσσηνία με 64% και στην Ηλεία με 63%. Αντίθετα, σχετικά χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Μας ξεπέρασε σε αποχή η Κροατία

Αποχή-ρεκόρ, πάντως, καταγράφηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις χθεσινές ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Κροατία, όπου η αποχή, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, εκτινάχθηκε στο αδιανόητο 79,5%. Στην Ολλανδία η αποχή έφτασε το 53% και στην Κύπρο στο 49,5%.

Πηγή: NEWS 24/7, naftemporiki.gr


📸ALEXANDRE LALLEMAND/Unsplash

Δείτε επίσης