ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Η Νάξος αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

Επιστολή του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου προς τα ΜΜΕ της Νάξου

απο Cyclades Open

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με έκπληξη να διοχετεύονται, από μερίδα αξιωματούχων του Δήμου Νάξου, σε τοπικά ΜΜΕ του νησιού ανακρίβειες και ανυπόστατοι ισχυρισμοί αναφορικά με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., που ως στόχο έχουν να «δηλητηριάσουν» την τοπική κοινωνία και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ενημερώνοντας ΥΠΕΥΘΥΝΑ τους κατοίκους της Νάξου για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο, με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδρύθηκε το 2020, με νομοσχέδιο που προώθησε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Το καταστατικό λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση του, ομόφωνα από όλους τους νησιωτικούς δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Νάξου.

Ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ψήφισε τόσο Καταστατικό όσο και το Μετοχικό Κεφάλαιο του Φορέα, θέτοντας μάλιστα υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και εξελέγη με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του που σήμερα κακολογεί.

Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος συναίνεσης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης που επικράτησε αποτελεί το γεγονός, ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα έχουν παρθεί ομόφωνα.

Δυστυχώς, όμως, οι μετέπειτα ενέργειες και δηλώσεις του κ. Λιανού αναίρεσαν την αρχική του θέση και υπογραφή, επιδεικνύοντας μέγιστη ανακολουθία στα όσα είχε ψηφίσει και εγκρίνει.

Ο Δήμος Νάξου αρνείται μέχρι και σήμερα την εφαρμογή του Νόμου

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νάξου, μεταξύ άλλων, αρνείται μέχρι και σήμερα την εφαρμογή του Νόμου, αρνείται να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., αρνείται να καταβάλει το Μετοχικό Κεφάλαιο που του αναλογεί, προσπαθεί με παράνομο τρόπο να παρακάμψει την ισχύουσα νομοθεσία και δημοπράτησε έργο για το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα και συγκεκριμένα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου έλαβε γραπτές ενημερώσεις να μην προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου της τριετούς ανάθεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου, προχώρησε την διαδικασία οδηγώντας έτσι και το έργο το ίδιο σε ένα αδιέξοδο. Αδιέξοδο για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Δήμος Νάξου. Αδιέξοδο που μπορεί να στοιχίσει στο νησί περιβαλλοντικά.

Συκοφαντικές και παραπλανητικές δηλώσεις περί πρόθεσης του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για αύξηση των τελών

Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι του Δήμου Νάξου τεχνηέντως διασπείρουν συκοφαντικές και παραπλανητικές δηλώσεις περί πρόθεσης του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου περί αύξησης των τελών.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ενημερώσουμε επίσης υπεύθυνα τους πολίτες πως ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και το Τέλος Ταφής, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022, εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και είναι ανεξάρτητο από την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ. Είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία που οφείλουν να καταβάλουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, είτε ανήκουν σε ΦΟΔΣΑ είτε όχι, και δεν είναι δικαιούχος ο ΦΟΔΣΑ αλλά αποταμιεύεται σε λογαριασμό σε Εθνικό επίπεδο και ανακατανέμεται πάλι στους Δήμους της χώρας.

Η ανεύθυνη στάση του δημάρχου, οδηγεί σε αδιέξοδο το νησί της Νάξου

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τους λόγους, είτε αυτοί είναι προσωπικοί είτε μικροπολιτικοί, της μεταστροφής του Δημάρχου Νάξου στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί της Νάξου.

Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι πως η ανεύθυνη στάση του, οδηγεί σε αδιέξοδο το νησί της Νάξου, στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., δουλεύουμε με σεβασμό στους νησιωτικούς δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.

Το έργο της κατασκευής νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νάξου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., παρά την άρνηση του Δήμου Νάξου να συνεργαστεί για την ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως έπραξαν για παράδειγμα οι Δήμοι Τήνου, Άνδρου κ.α., πληρώνει το κόστος ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας μέσα από εισφορές άλλων ΟΤΑ προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει και αυτό το έργο που η Νάξος έχει ανάγκη.

Είναι επιτέλους καιρός, ο Δήμος Νάξου να συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις του και να τιμήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι πρωτίστως στη νομοθεσία και δευτερευόντως απέναντι στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. αλλά και απέναντι στην τοπική κοινωνία της Νάξου.

Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της αυτοδιοίκησης να κατηγορούνται εκπρόσωποι της, από συνάδελφο τους μάλιστα, όχι γιατί παραβίασαν τον νόμο αλλά γιατί τον εφαρμόζουν!

Με την υπογραφή μας και την στάση μας, καθορίζουμε το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου:

Γιώργος Χατζημάρκος – Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Αντώνης Β. Καμπουράκης – Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου / Δήμαρχος Ρόδου
Αντώνης Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας
Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος Κω
Γιώργος Λεονταρίτης – Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
Χρήστος Ευστρατίου – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου
Γιάννης Βρούτσης – Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Δείτε επίσης