Γαλλία: Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για το νερό δημόσιο αγαθό [video]

απο Cyclades Open

Δεν λέει να σταματήσει η ένταση στη Γαλλία, καθώς σήμερα οι διαδηλώσεις μεταφέρθηκαν από τους δρόμους του Παρισιού στα δυτικά και συγκεκριμένα στην πόλη Saite- Soline. Αυτή τη φορά, η κινητοποίηση αφορούσε την προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην κατασκευή μιας τεράστιας δεξαμενής που θα χρησιμοποιείται για το πότισμα γεωργικών εκτάσεων. Το νερό που θα γεμίζει τη δεξαμενή, θα αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα.

«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το αγαθό του νερού», είπαν διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με σύνθημα «Όχι στις δεξαμενές, ευχαριστώ».

Καθώς οι διαδηλωτές επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την περιφραγμένη περιοχή κατασκευής της δεξαμενής, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών, κρότου-λάμψης, καθώς και αντλιών νερού. 

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν ενώ η αστυνομία κατέσχεσε εκρηκτικά αλλά και μαχαίρια.

Η Γαλλία βιώνει και μια πρωτοφανής χειμωνιάτικη ξηρασία που εντείνει τις φωνές για προστασία του νερού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του. Επιπλέον, το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με καθημερινές συγκρούσεις στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Twitter

Δείτε επίσης