Γιώργος Λεονταρίτης στην Κυκλαδική: «Ελπίζω ο Λιανός να μην μας αναγκάσει να φτάσουμε στα δικαστήρια»

Συνέντευξη του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη στην "Κυκλαδική" και τον Λάμπρο Δεμερτζή

απο Cyclades Open

O ΦΟΔΣΑ κινήθηκε με ένα εξώδικο, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι και αποφασισμένος είναι από την μια αλλά και από την άλλη ότι δεν υπάρχει κάποια ταύτιση μεταξύ ΦΟΔΣΑ και δήμου Νάξου.

Με λυπεί το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα  από την πρώτη διαφοροποίηση που υπήρχε από τον δήμο Νάξου και δυστυχώς σ’ αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε η σωστή προσέγγιση από την πλευρά του δήμου σε αυτό το μείζον θέμα. Να τονίσω επίσης ότι οι ενέργειες που κάνει ο ΦΟΔΣΑ, είναι ενέργειες οι οποίες στηρίζονται στη νομιμότητα και στην υποχρέωσή του να θωρακίσει αυτή την διαδικασία την οποία ανέλαβε απέναντι στους πολίτες και στο κράτος, που δεν είναι άλλος από την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος ιδρύθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου. Οι ενέργειες είναι νόμιμες 100%, δεν είναι εκδικητικές πράξεις, είναι πράξεις που πρέπει να γίνουν και να θωρακίσουμε θεσμικά το φορέα τον οποίο –επαναλαμβάνω- ψήφισαν και ενέκριναν και οι 34 δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου.

Από την μια υπήρχε μια ανοχή όλο αυτό το διάστημα αλλά σίγουρα το εξώδικο που εστάλη στον δήμο Νάξου σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύμπνοιας ή συνεννόησης μεταξύ ΦΟΔΣΑ και δήμου Νάξου. Τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, γιατί το εξώδικο αναφέρει και ποινικά κολάσιμες πράξεις του δήμου…

Κάνουμε αναφορά για πράξεις οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομιμότητα του δήμου Νάξου, δεδομένου ότι ο δήμος προχώρησε από μόνος του σε δημοπράτηση ενός έργου το οποίο δεν του ανήκει. Αυτή είναι η αναφορά μας και αυτή είναι η κεντρική ιδέα, η ουσία του εξώδικου. Αυτό μας εξώθησε κατά κάποιο τρόπο ο δήμος να το κάνουμε διότι προέβη σε μια πράξη η οποία δεν νομιμοποιείται από τίποτα.

Προσωποποιούνται όλες αυτές οι ποινικές κολάσιμες πράξεις, γιατί προφανώς όταν μιλάμε για ποινικά κολάσιμη πράξη δεν μπορεί να είναι στον αέρα, αναφέρεστε στον δήμο Νάξου, άρα και στον δήμαρχο Δημήτρη Λιανό.  

Ναι υπάρχει συγκεκριμένη  θεσμική διαδικασία μέσα από την οποία ο δήμαρχος έχει συγκεκριμένες ευθύνες για τις αποφάσεις και τις πράξεις του δημοτικού συμβουλίου εφόσον τις εκτελεί, είναι καθαρά θεσμικό το θέμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί κάτι ή απλά πάμε και τα βρίσκουμε στα δικαστήρια;  

Ελπίζω να μη φτάσουμε στα δικαστήρια και να αντιληφθεί και ο δήμος ότι το λάθος το οποίο έχει κάνει, δεν θα το ξεπεράσει κάνοντας μεγαλύτερα λάθη. Καλό είναι να έρθει σε επικοινωνία και να αντιληφθεί για το καλό του νησιού, για το καλό της Νάξου ότι εδώ ο δρόμος που ακολουθεί είναι ολισθηρός σε σημείο που αναμφισβήτητα θα προκληθεί ατύχημα, εάν συνεχίσει να τον ακολουθεί. Καλό είναι να επανέλθει, να αναλογιστεί την ευθύνη την οποία έχει αναλάβει και πού οδηγεί το νησί της Νάξου με αυτή την διαδικασία για να μη φτάσουμε μέχρι τα άκρα και τα δικαστήρια. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν επιθυμούμε, δεν έχουμε ξεκινήσει όλη αυτή την διαδικασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε με αυτόν τον τρόπο, ήρθαμε για να βοηθήσουμε σε ένα θέμα το οποίο για χρόνια ταλανίζει όλα τα νησιά, όχι μόνο την Νάξο, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ηρθαμε να βοηθήσουμε και δεν έχουμε έρθει εκδικητικά και με πρόθεση να πάρουμε αρμοδιότητα την οποία την είχαν οι δήμοι, την έκαναν με ένα σωστό τρόπο και ήρθαμε εμείς να την πάρουμε να την κάνουμε με τον δικό μας τρόπο. Ήρθαμε κατόπιν απόφασης κυβέρνησης η οποία συνέταξε τον νόμο, κατόπιν εγκρίσεων και των 34 δημάρχων. Τώρα πως γίνεται ο κύριος Λιανός και το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου, το οποίο ψήφισε την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ, ο κύριος Λιανός ο οποίος συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο, εκ των υστέρων να μιλάει για διαζύγιο… άρα σημαίνει ότι ο ίδιος έχει κάνει κάποιο λάθος.

Θεσμικά μπορεί να το υποστηρίξει;

Αυτή την στιγμή, ούτε μια στο εκατομμύριο.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει και το δημοτικό συμβούλιο μαζί του;

Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Το δημοτικό δεν είναι υπεράνω των νόμων. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν είναι υπεράνω των νόμων και κανένα περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι υπεράνω των νόμων και η βουλή η ίδια αν θέλετε είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους νόμους, εκτός από τις τροποποιήσεις. Τι πάει να πει δηλαδή;

Που οδηγεί την Νάξο αυτή η στάση του δήμου;

Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έχει επιλέξει να κάνει πολιτική σε ένα θέμα το οποίο ειλικρινά μόνο ζημιά θα κάνει στο νησί. Το να ασκείς τοπική πολιτική ή προσωπική πολιτική ή εκλογική πολιτική με ένα τέτοιο θέμα, νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Πηγή: Κυκλαδική

Δείτε επίσης