Google: Αποκάλυψε 5 εταιρείες που μοιράζουν spyware σ’ όλο τον κόσμο-Μια Ελληνική ανάμεσά τους

απο Cyclades Open
Google: Αποκάλυψε 5 εταιρείες που μοιράζουν spyware σ' όλο τον κόσμο-Μια Ελληνική ανάμεσά τους

Ο τεχνολογικό γίγαντας αποκάλυψε 5 εταιρίες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, που μοιράζουν λογισμικό παρακολουθήσεων στα σε κινητά πολιτών, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων εδώ και μία δεκαετία. Ο κλάδος έχει έρθει αντιμέτωπος με αυξανόμενο έλεγχο, από τότε που το Pegasus της ισραηλινής NSO, βρέθηκε σε συσκευές αρκετών ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει το techmaniacs.gr.

Την περασμένη Τρίτη η Google δημοσίευσε μια έκθεση πως η NSO είναι μεν ο δημιουργός του Pegasus, όμως υπάρχουν μικρότερες εταιρίες που έχουν αναλάβει τον διαμοιρασμό του spyware, ώστε να παρακολουθούνται οι εκάστοτε στόχοι. Τα ευρήματα της Alphabet (Google) είναι σημαντικά, καθώς η Google έχει τα περισσότερα δεδομένα για την κίνηση στο διαδίκτυο και είναι σίγουρα τα πιο αξιόπιστα.

«Η ζήτηση από κυβερνητικούς πελάτες παραμένει ισχυρή και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο οι εμπορικοί πωλητές spyware έχουν πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες hacking και spyware που αποδυναμώνουν την ασφάλεια του Διαδικτύου για όλους», ανέφεραν στην έκθεση ερευνητές από την ομάδα TAG της Google για το κυνήγι απειλών.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι πλέον υπεύθυνος για ένα σημαντικό μέρος των πιο εξελιγμένων εργαλείων που εντοπίζουμε».

Οι ΗΠΑ και αρκετοί σύμαχοί της έχουν δεσμευτεί από πέρσι να δουλέψουν πάνω στον περιορισμό της βιομηχανίας λογισμικού παρακολούθησης, καθώς 50 κυβερνητκοί υπάλληλοι των ΗΠΑ σε 10 χώρες, έγιναν στόχοι spyware.

Η εταιρία που κατονόμασε η Google σαν υπεύθυνη για τον διαμοιρασμό spyware, είναι η Intellexa, με έδρα την Αθήνα. Κατονόμαστε και τις ιταλικές Cy4Gate, NEG Group και RCS Labs, καθώς και την Ισπανική Variston.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες δρουν κατά αποκλιστικές εντολές από κυβερνήσεις, θεωρητικά για την εθνική ασφάλεια. Όπως έχουμε δει όμως, μόνο για αυτό δεν χρησιμοποιείται, αφού το Pegasus έχει βρεθεί σε συσκευές πολιτών και πολιτικών αντιπάλων.

Η ιστοσελίδα της ελληνικής Intellexa δεν υπάρχει πλέον, όμως δήλωνε πως είναι μια εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες ΙΤ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο techmaniacs.gr πατώντας ΕΔΩ

Δείτε επίσης