Ιαπωνία: 30 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, τεράστια η καταστροφή

155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας)

απο Cyclades Open
Ιαπωνία: 30 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, τεράστια η καταστροφή

Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους στην νομαρχία Ισικάουα.

Η περιοχή ήταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ. Ο νομός Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο κίνδυνος να πλήξει τσουνάμι την Ιαπωνία, ειδικά τον νομό Ισικάουα, θεωρείται πλέον ότι πέρασε και όλες οι προειδοποιήσεις για αυτό αίρονται επίσημα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της χώρας της Ασίας και μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

«Μάχη ενάντια στον χρόνο»

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μάχη ενάντια στον χρόνο» για τη διάσωση των πληγέντων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα, κάνοντας λόγο για «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές.

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε. «Πρέπει να τους σώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά αυτούς που έχουν παγιδευτεί κάτω από κατασκευές που έχουν καταρρεύσει».

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης παρεμποδίστηκαν από τις σοβαρές ζημιές και τους αποκλεισμένους δρόμους. Αφού ήρθε η προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φθάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε ο Ιάπωνος πρωθυπουργός.

Στην πόλη Ουατζίμα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές, πάνω από 100 σπίτια και άλλα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης