Ισραήλ-Χαμάς: Δύο ακόμα μέρες εκεχειρίας, νέες ανταλλαγές ομήρων – κρατουμένων

απο Cyclades Open

Tριάντα Παλαιστίνια παιδιά και τρεις γυναίκες αποφυλακίστηκαν στο Ισραήλ, ενώ θα απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι της Χαμάς, μετά τους 19 χθες, στο πλαίσιο της παράτασης της εκεχειρίας. Η κατάπαυση του πυρός έχει επιτρέψει από την Παρασκευή την απελευθέρωση πενήντα ομήρων της Χαμάς και 150 Παλαιστινίων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση παραμένει τραγική.

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η ισχύς, ΗΠΑ και Κατάρ ανακοίνωσαν την παράτασή της μέχρι το πρωί της Πέμπτης με τους ίδιους όρους, δηλαδή το 1:3 ως προς την ανταλλαγή, που σημαίνει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 20 Ισραηλινοί όμηροι και 60 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι. Συνολικά, η Χαμάς έχει απελευθερώσει 69 από τους περίπου 240 ομήρους της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι. Είναι απερίγραπτη η χαρά», είπε ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπού αλ Χούμους μπαίνοντας στο σπίτι του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η μητέρα του τον πήρε στην αγκαλιά της. «Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο να έχεις τα παιδιά σου γύρω σου, στο πλευρό σου», είπε η γυναίκα.

Όμως στην Μπεϊτούνια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έφθασαν οι αποφυλακισθέντες με λευκό λεωφορείο, οι εορτασμοί δεν κράτησαν πολύ. Νεαρός Παλαιστίνιος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σκοτώθηκε «από σφαίρα» σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις σε μικρή απόσταση, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα δέκα ομήρων για τις σημερινές απελευθερώσεις.

Λίγο πριν γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε τη συμπερίληψη «50 φυλακισμένων», συμπεριλαμβανομένης της Αχέντ Ταμίμι, της νεαρής, που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, στον κατάλογο των προς απελευθέρωση.

Η Ταμίμι είχε περάσει οκτώ μήνες στη φυλακή, επειδή είχε χαστουκίσει το Ισραηλινό στρατιώτη 2017. Συνελήφθη ξανά εν μέσω του πολέμου στις 6 Νοεμβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται τον δικηγόρο της, Μαχμούντ Χασάν, η νεαρή αντιμετωπίζει φυλάκιση επ’ αόριστον, χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης, με βάση στοιχεία που δεν επιτρέπεται να δει ούτε η ίδια ούτε εκείνος της. «Δεν έχω καμία ελπίδα να την υπερασπιστώ», δήλωσε ο Χασάν.

Οι διαμεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες στους διαδρόμους για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή, πέραν της Πέμπτης, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί για ακόμη μια φορά το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός της εβδομάδας, όπου προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στη Μέση Ανατολή, θα επιμείνει στην ανάγκη να συνεχίσει να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να βελτιωθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα», ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος.

Ενώ το Ισραήλ διαμηνύει πως πρόθεση είναι να τερματιστεί η ανακωχή και να ξαναρχίσουν επιχειρήσεις για την «εξάλειψη» της Χαμάς. Ανάμεσα στους στόχους ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστίνιων και η καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας.

Χειρουργός από το Λονδίνο περιέγραψε μια «σφαγής» που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια 43 ημερών, λέγοντας ότι η καταστροφή του παλαιστινιακού συστήματος υγείας ήταν στρατιωτικός στόχος του πολέμου.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως έγινε μάρτυρας της χρήσης λευκού φωσφόρου προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους μιλούν για συστηματική χρήση του απαγορευμένου υλικού.

Σημειώνεται ότι οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτό αρχείου

Δείτε επίσης