Ιστορική στιγμή: Το James Webb φωτογράφισε για πρώτη φορά εξωπλανήτη

απο Cyclades Open

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται για μια ακόμη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Αυτή τη φορά το τηλεσκόπιο της NASA κατάφερε να καταγράψει κάτι ξεχωριστό, καθώς ο φακός του “συνέλαβε” για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη.

Η εικόνα που καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο δείχνει έναν φλεγόμενο αέριο γίγαντα, καλυμμένο από κόκκινα σύννεφα μέσα στη σκόνη και αποτελεί πρωτοφανή παρατήρηση πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι παρατηρήσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τους αστρονόμους σηματοδοτούν μια “ιστορική στιγμή για την αστρονομία”, είναι οι πρώτες άμεσες εικόνες ενός πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της Nasa, αξίας 10 δισ. δολαρίων). Είναι επίσης οι πρώτες εικόνες ενός εξωπλανήτη που χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως, το οποίο δίνει μια πολύ πιο ακριβή ένδειξη της μάζας και της θερμοκρασίας ενός πλανήτη και θα επιτρέψει στους αστρονόμους να ανιχνεύσουν την κίνηση των νεφών που παρασύρονται στον ουρανό του πλανήτη.

Η μάζα του πλανήτη που βλέπουμε στην εικόνα υπολογίζεται ότι είναι έξι έως 12 φορές μεγαλύτερη του Δία. Ονομάζεται HIP 65426 b και είναι ηλικίας περίπου 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών. Επίσης, βρίσκεται περίπου 385 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης