Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά

απο Cyclades Open

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο χιονιάς έκανε αισθητή την παρουσία του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια και σταδιακά επεκτάθηκε σε μέρος της Θεσσαλίας της Ανατολικής Στερεάς. Όλα τα προγνωστικά στοιχεία που σας έχουμε παρουσιάσει επαληθεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό, τόσο χρονικά όσο και χωρικά , ενώ τώρα με τα νεότερα δεδομένα της ΕΜΥ μπορούμε να σας πληροφορήσουμε ότι η κακοκαιρία για 12 με 16 ώρες περίπου θα παρουσιάζει εξάρσεις με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά και τα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου επεκτεινόμενη νοτιότερα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις εντονότερες χιονοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα ποσά χιονιού μέχρι και τις 8 τοπική ώρα Ελλάδος να σημειώνονται στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά , την Ανατολική Πελοπόννησο τις κεντρικές και τις βόρειες Κυκλάδες .

Τα χιόνια θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα όχι όμως με ιδιαίτερες εντάσεις και μόνο στη κεντρική και δυτική Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές .

Στους χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζονται τα ύψη χιονιού τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας καθώς επίσης και το απόγευμα στις 8 τοπική ώρα Ελλάδος. Οι κύριες περιοχές ενδιαφέροντος αφορούν τις περιοχές των νέων χιονοπτώσεων σε Εύβοια Στερεά και Πελοπόννησο, όπου το νέο χιόνι θα φτάνει ακόμη και τα 15 με 30 cm στις ορεινές περιοχές.

Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού, δηλαδή από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα οι χιονοπτώσεις επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές με νοτιότερη επέκταση σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Στην Αττική μερικές εξάρσεις θα έχουμε σε Βορειοανατολική και Δυτική Αττική.

Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα προστεθεί νέο χιόνι , ώστε συνολικά τα ύψη χιονιού να φτάνουν στα ορεινά τα 40 cm και στις πεδινές περιοχές ή με μικρό υψόμετρο τα 20 με 25 cm .

Θα πρέπει να σημειώσουμε οτι τα ύψη χιονιού μπορεί να διαφέρουν πολύ από τον ένα τόπο στον άλλο – ακόμη και γειτονικό – καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν το χιόνι , όπως ο άνεμος η βλάστηση κ.α.

Κλείνουμε με τα προγνωστικά μας μέχρι και τις 8 το πρωί της Τρίτης όπου είναι εμφανής η μείωση των εντάσεων των χιονοπτώσεων.

Πηγή: News247/Θοδωρής Κολυδάς
📸 Αμοργός – Μανώλης Σιμιδαλάς

Δείτε επίσης