Καρκίνος: Η λύση για την καχεξία των καρκινοπαθών ίσως βρίσκεται στο DNA

απο Cyclades Open

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έρχεται να «ρίξει φως» σε πεδία της ασθένειας του καρκίνου, όπως την αιφνίδια απώλεια βάρους, μυϊκής μάζας και όρεξης, γνωστή ως καχεξία στους καρκινοπαθείς καθώς και το συνδρόμου Cockayne στα παιδιά.

«Στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο, τα άτομα μπορεί να μετατραπούν από φαινομενικά φυσιολογικά σε καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω μυϊκής εξάντλησης και απώλειας βάρους μέσα σε λίγους μόνο μήνες», δήλωσε ο ογκολόγος καθηγητής Charlie Swanton, του Ινστιτούτου Crick στο Λονδίνο. «Είναι αρκετά τρομακτικό».

Παρά τις σημαντικές επιστημονικές προσπάθειες, τα αίτια της καχεξίας παραμένουν μυστήριο. Ωστόσο, πρόσφατες εργασίες Βρετανών ερευνητών έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι οι επιστήμονες πλησιάζουν σε ορισμένες από τις αιτίες αυτής της ασθένειας.

Η καχεξία συναντάται εκτός από τον καρκίνο και σε ασθένειες όπως ο HIV και η καρδιοπάθεια. Τα συμπεράσματα της έρευνας επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής της Οξφόρδης συνδέουν για πρώτη φορά την πάθηση απευθείας με το ανθρώπινο DNA, δείχνοντας ως πιθανότερη αιτία την καταστροφή του ίδιου που συντελεί στην διατάραξη των χημικών διαβιβαστών που καταλήγουν στον εγκέφαλο.

Για αυτό, υπεύθυνη φαίνεται να είναι η χημειοθεραπεία μακράς διάρκειας, η οποία διαταράσσει τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να διατάζει την έκκριση κατασταλτικών ορμονών για την όρεξη. Αυτό σημαίνει ότι η χημειοθεραπεία επιτίθεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο DNA.

Μαζί με την πιθανή αιτία για την πρόκληση της καχεξίας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν και μία πιθανή μέθοδο για να την αποτρέψουν. Τα νεφρά εκκρίνουν μία φυσική χημική ουσία με την ονομασία «GDF15», η οποία ενδέχεται να είναι το «κλειδί» της θεραπείας για την καχεξία. Η GDF15 ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που κόβουν την όρεξη των θεραπευόμενων καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη στη μάχη με τον καρκίνο, όμως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη γύρω από τα συγκεκριμένα συμπεράσματα για να εξειδικευτεί η επιστημονική αυτή διαπίστωση και ακόμα περισσότερο να βρεθεί μία θεραπεία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης