Καταβάλλονται 41 εκατ. ευρώ σε 300.000 αγρότες για το αγροτικό πετρέλαιο-Πληρωμές σήμερα και αύριο από ΕΛΓΑ

απο Cyclades Open
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Κοζάνης χθες, ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι θα γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος».

Μετά από συνεργασία που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ανακοινώνονται νέες πληρωμές για ζημιές του 2023.

Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ 60 εκ.€ για αποζημιώσεις έτους 2023.

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκ.€ στους παραγωγούς ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του  Ά εξαμήνου του 2024.

  • Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται μέσω του ΕΛΓΑ, από την Κρατική Αρωγή, 16 εκ.€, ως προκαταβολές αποζημιώσεων στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, για τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι 2023, στις Περιφερειακές Ενότητες, Δωδεκανήσου-Ρόδου, Μαγνησίας και Έβρου.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατ. ευρώ σε 300.000 αγρότες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Κοζάνης χθες, ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι θα γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος».

Eμφανίσθηκε αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να προωθήσει τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Άλλωστε για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις, εντός της εβδομάδας με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

“Η ΚΑΠ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μπαμπούλας» απέναντι στον αγρότη” είπε και επέμεινε στις αλλαγές που ελαφρύνουν τους παραγωγούς από διοικητικό βάρος και θα κάνουν την εφαρμογή της πιο εύκολη.  Προειδοποίησε δε ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που της αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά στα οικολογικά σχήματα και στις γραφειοκρατικές δυσκολίες, σημείωσε ότι είναι απόρροια Σοσιαλιστικών, Πράσινων και Αριστεράς, που είχαν την πλειοψηφία στην ΕΕ, όταν συζητείτο η ΚΑΠ. «Κι εμείς στηρίζουμε το περιβάλλον αλλά πέρα από το περιβάλλον υπάρχουν και οι αγρότες», σημείωσε, αναφέροντας ότι «το ΕΛΚ δεν είναι κατά της «πράσινης μετάβασης», αλλά ζητάει να γίνει με πιο ομαλό τρόπο».

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο ο ΥπΑΑΤ επιμένει, όπως είπε,  ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση είναι η δυνατότητα της μεταφοράς πόρων από τον έναν πυλώνα στον άλλον και από έτος σε έτος, καθώς, σημείωσε, είναι ο μοναδικός τρόπος να στηριχθούν περαιτέρω οι άμεσες ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι δεν θα κρύψει κανείς τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΟΕΠΕΚΕΠΕ τα οποία είναι:

  • Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.
  • Άνοιγμα, σήμερα, της πλατφόρμας για το ΟΣΔΕ.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα,
  • Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις, επισήμανε ότι οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων σε σημεία λιανικής και στις πύλες εισόδου, όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά θα ενταθούν. Ειδικά για το μέλι προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν και κάνουν παιγνίδια σε βάρος των μελισσοκόμων».

Ο υπουργός ανήγγειλε ελέγχους εν όψει του Πάσχα στο κρέας και στα αυγά, και τόνισε ότι η προστασία των ελληνικών προϊόντων «είναι ένα προσωπικό στοίχημα, για τον ίδιο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα και ανακοίνωσε ότι στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι αύριο (02/04) θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε περίπου 300.000 αγρότες.

Επίσης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leader για να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

  • Στη σύσκεψη μετείχαν ο ΓΓ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλης Χαρούμενος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής, παρουσία των Βουλευτών ΝΔ Κοζάνης, Μιχάλη Παπαδόπουλου και Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν.

Ο ΕΛΓΑ αλλάζει. Γίνεται αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος. Ενισχύουμε την προστασία που πρέπει να προσφέρει ως ασφαλιστικός οργανισμός στον Έλληνα γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα, μελισσοκόμο. Είναι κάτι που περίμεναν οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Ο νέος κανονισμός είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του προέδρου του Ανδρέα Λυκουρέντζου και της διοίκησης. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαβούλευση του νέου σύγχρονου κανονισμού.

Για το αγροτικό πετρέλαιο ξεκινάει η καταβολή της προκαταβολής, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Ωστόσο θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής μετά από διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με το ΥΠΑΑΤ. Είναι μια διαδικασία που ζήτησαν οι ίδιοι οι αγρότες για να είναι δικαιότερη και πιο διάφανη η κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ, ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Πηγή: ΥΠΑΑΤ

Δείτε επίσης