Καύσιμα: Θα κάνουμε Πάσχα με την βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο

απο Cyclades Open

Πάσχα με ακριβή βενζίνη θα κάνουμε φέτος, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Η μέση τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί κατά πολύ το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ και στην Αττική που παραδοσιακά διαθέτει την χαμηλότερη τιμή, αυτή την στιγμή είναι οριακά κάτω από το αυτό το όριο.

Σε διεθνές επίπεδα, η τιμή του πετρελαίου Brent έκανε ένα μικρό ράλι και βρέθηκε εκ νέου στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι, ενώ 10 ημέρες πριν ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το γεγονός της ανόδου των τιμών διεθνώς σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει, λόγω του Πάσχα, θα φέρει σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι, αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό, τότε οι τιμές που θα επικρατήσουν αγορά και ειδικά στην Περιφέρεια, θα είναι πάνω από 2 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα.

Νέα ώθηση από τον ΟΠΕΚ+

Μετά, μάλιστα και την σημερινή αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την οποία ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+, εγκαταλείποντας προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ότι θα κρατούσε σταθερή την προσφορά, οι φόβοι για νέο ράλι τιμών στα καύσιμα ενισχύονται. Η μείωση της παραγωγής, σε μία περίοδο που η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε ξανά στα 80 δολάρια το βαρέλι, θα προκαλέσει αναμφισβήτητα πιέσεις για περαιτέρω αύξησή της.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της βενζίνης σε μέσα επίπεδα σημείωσε άνοδο την εβδομάδα που μας πέρασε και διαμορφώθηκε στα 1,912 ευρώ το λίτρο από 1,897 ευρώ που είχε 7 ημέρες πριν.

Συγκράτηση της τιμής για το Diesel 

Αναφορικά με το Diesel κίνησης η τιμή του, σε μέσα επίπεδα, έστω και οριακά κατέγραψε μικρές απώλειες και διαμορφώνεται στα 1,660 ευρώ από 1,669 μία εβδομάδα πριν.

Καθοδικά κινήθηκε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η περίοδος διάθεσης του οποίου λήγει στο τέλος Απριλίου. Να σημειωθεί πάντως ότι έχει πάψει να υφίσταται η επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο από την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Έτσι θεωρητικά από αύριο θα υπάρξει μία μικρή επιβάρυνση της τιμής. Ωστόσο η απροθυμία των καταναλωτών να αποθεματοποιήσουν και  ο καλός καιρός, ίσως δεν φέρει σημαντικές αλλαγές σε ότι αγορά το ύψος της τιμής.

Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ1 ανάφερε μεταξύ των άλλων ότι «την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως του μισού λεπτού το λίτρο με προσέγγιση τα 2 ευρώ στην αμόλυβδη βενζίνη»

Πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη 

Σημείωσε επίσης ότι «ήδη σε κάποια μέρη νησιωτικών περιοχών η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει τα 2 ευρώ και ίσως να τα ξεπεράσει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Αναμένουμε το ίδιο να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα πριν από την έξοδο από τις αστικές πόλεις λόγω του Πάσχα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα διυλισμένα προϊόντα των βενζινών και των πετρελαίων στο ταμπλό των χρηματιστηρίων δρουν ανεξέλεγκτα και οφείλεται στην κρίση που έχει επέλθει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δηλαδή υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται».

Πηγή: Ημερησία

Δείτε επίσης