Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών-Τί είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας που καταφτάνουν στη χώρα μας

απο Cyclades Open

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου θα φέρει μαζί του ένα κύμα καύσωνα που πιθανώς δεν έχουμε βιώσει σε ένταση και διάρκεια εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η naftemporiki.gr.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα κύμα καύσωνα που μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα μέρες με θερμοκρασίες που θα κινούνται σταθερά πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος μπορεί να αρχίσει να πλησιάζει τους 45 βαθμούς…

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δύο φαινόμενα που ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι η αιτία για αυτό το κύμα καύσωνα. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «θερμικό θόλο», ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση του θερμικού θόλου με τις θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο του θαλάσσιου καύσωνα. Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.grπαρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη 12/07, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι καύσωνες από το 1981-2022

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, παρουσιάζουμε εκ νέου στον πίνακα που ακολουθεί καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. Σε αυτούς έχουμε συμπεριλάβει και τους 2 μεγάλους καύσωνες του 2021 οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών.

Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Πηγή: naftemporiki.gr, meteo.gr

📸Shoeib Abolhassani/Unsplash

Δείτε επίσης