Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων ανοίγει πανιά για τη σωτηρία του Αιγαίου

απο Cyclades Open

Το ιστιοπλοϊκό της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων θα πλεύσει και πάλι προς νέες ενημερώσεις, δράσεις και συζητήσεις από τις 25 έως 31 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς των περιοχών που απειλούνται από την «πράσινη ανάπτυξη».

Μετά από τις εκστρατείες ενημέρωσης, το 2020 και 2021, σε Αμοργό, Αστυπάλαια, Κίναρο, Λέβιθα, Λέρο, Νίσυρο και Ανάφη, τις επιτυχημένες νομικές ενέργειες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την απόρριψη από το ΥΠΕΝ του καταστροφικού έργου που προέβλεπε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε 14 αυστηρά προστατευόμενες νησίδες του νοτίου Αιγαίου, αλλά και την απογραφή το 2021 των κατοίκων των νησίδων, οι οποίοι για πολλά χρόνια παρέμεναν «αόρατοι» για το επίσημο ελληνικό κράτος, το ιστιοπλοϊκό της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων θα πλεύσει και πάλι προς νέες ενημερώσεις, δράσεις και συζητήσεις από τις 25 έως 31 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς των περιοχών που απειλούνται από την «πράσινη ανάπτυξη».

Που θα γίνουν

Κυριακή 26/5, Πάρος, Πολυγωνικό Λυκείου Παροικιάς, 19:00

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, το οποίο βάλλεται από την ανεξέλεγκτη δόμηση και την καταπάτηση των αιγιαλών και των προστατευόμενων περιοχών που επιφέρει η στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, ενώ βρίσκεται ταυτόχρονα και υπό την απειλή της αιολικής βιομηχανίας με 32 συνολικά ανεμογεννήτριες με άδεια παραγωγής, από τις οποίες οι 22 διαθέτουν και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Τρίτη 28/5, Γυάρος

Επίσκεψη στο νησί που μετά την εγκατάλειψή του από τους ανθρώπους μεταβλήθηκε σταδιακά σε ένα τεράστιας σημασίας καταφύγιο για την άγρια ζωή και με σπάνια χλωρίδα. Εδώ διαβιοί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας, ενώ αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα για τα θαλασσοπούλια, τα αρπακτικά και μεταναστευτικά πτηνά, που πλέον απειλούνται όχι μόνο από 77 χερσαίες ανεμογεννήτριες, αλλά και από 3 περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με δεκάδες πλωτές ανεμογεννήτριες.

Πέμπτη 30/5, Κύθνος, Λιμάνι Μέριχα, 18:30

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για την αιολική ενέργεια και την «πράσινη ανάπτυξη» μαζί με την Επιτροπή Αγώνα των Κυθνίων, ενάντια στην εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων εντός παρθένων περιοχών, οι οποίες απειλούν να καταστρέψουν «το νησί της απλότητας», χαρακτηρισμένο ως «τόπο ιδιαιτέρου κάλλους» με Προεδρικό Διάταγμα.

Το ταξίδι της Κίνησης δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο εγχείρημα ενημέρωσης, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, είτε αυτή συντελείται στο όνομα της στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης, είτε της «πράσινης» ανάπτυξης. Οι Κυκλάδες, ειδικότερα, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απειλούμενων τόπων στην Ευρώπη, σύμφωνα και με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra, ενώ τα σχεδιαζόμενα έργα στα νησιά δεν στοχεύουν στην ενεργειακή αυτονομία τους, ούτε στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, αλλά αποκλειστικά στην εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς όφελος των επενδυτών. Μπροστά σε αυτή την επαπειλούμενη καταστροφή δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι. Η σωτηρία των νησιών και των νησίδων, όπως και όλης της φύσης, περνάει από το χέρι μας.

Δείτε επίσης