«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»: Η κινητή πολιτιστική μονάδα που θα ταξιδέψει ανά την επικράτεια

απο Cyclades Open

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ώρα 9.00, στο αμφιθέατρο της ΔΤΠΠΑ: Ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, ένα τρίλεπτο animation βίντεο, μαγνητικό και φορητό εικονογραφικό υλικό, μια σειρά εκπαιδευτικών εντύπων και ακριβή αντίγραφα αρχαιοτήτων θα κάνουν την πρώτη γνωριμία τους με το κοινό. Όλα τα παραπάνω θα βγουν από το μεγάλο κουτί τους, μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο, το οποίο ανοίγοντας θα ξεδιπλώσει εικόνες και πληροφορίες, καθώς το ίδιο γίνεται έκθεμα που φέρνει σε επαφή επισκέπτες των μουσείων με το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας. Ακόμη θα μας συστηθούν: 4 αληθινές ιστορίες και μία φανταστική, που αφηγούνται περιπετειώδη επεισόδια και «ξεκλειδώνουν» δύσκολα νοήματα. Λογοτεχνικά αποσπάσματα, που ταξιδεύουν το κοινό σε άλλες εποχές και φωτίζουν καλύτερα το θέμα. Προτάσεις για παιχνίδια ρόλων και δημιουργικές δραστηριότητες, που οξύνουν την κριτική σκέψη και διαμορφώνουν συνειδητή συμπεριφορά. Και, ένα ενημερωτικό έντυπο με εύληπτα κείμενα και εικονογραφικό υλικό, που χτίζει το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο για τον συντονισμό πολύπλευρων συζητήσεων πάνω στο ζήτημα της αρπαγής και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών.

Η κινητή πολιτιστική μονάδα, με τίτλο «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη» είναι μια μουσειοπαιδαγωγική παρέμβαση με στόχο την ευαισθητοποίηση του νεανικού, αλλά και του ενήλικου κοινού, την εξοικείωσή τους με έννοιες και διαδικασίες που συνδέονται με διαφορετικές πτυχές της εγκληματικής αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας. Η μονάδα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, μέσα από τη σύμπραξη αρχαιολόγων, μουσειολόγων, μουσειογράφων, γραφιστών, συντηρητών, διοικητικών.

Η περιοδεύουσα πολιτιστική μονάδα προορίζεται να ταξιδέψει ανά την επικράτεια, να φιλοξενηθεί σε δημόσια αρχαιολογικά μουσεία και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πραγματοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές Λυκείου ή Γυμνασίου και ενήλικες. Πρώτος σταθμός της είναι το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στον χώρο του οποίου θα υλοποιηθεί το σχετικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Πριν από τη μετακίνηση της μονάδας από την Αθήνα, οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες ΔΑΜΕΕΠ και ΔΤΠΠΑ έχουν προγραμματίσει, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, την παρουσίασή της από τους συντελεστές του έργου σε συναδέλφους του ΥΠΠΟΑ με έδρα εντός Αττικής και συναδέλφους εκτός ΥΠΠΟΑ που εργάζονται στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθούν η φιλοσοφία, ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο και τα παιδαγωγικά εργαλεία της μονάδας. Για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα δοθεί τρίωρη άδεια απουσίας από την υπηρεσία.

 Διάρκεια εκδήλωσης: 9.00 – 12.00

Τόπος: Αμφιθέατρο ΔΤΠΠΑ, Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21, Θησείο.

Δείτε επίσης