Χαλκιδική: Η κλοπή – μαμούθ ελαιόλαδου και οι υποψίες για «δουλειά εκ των έσω»

απο Cyclades Open

Πληθαίνουν τα ερωτήματα πίσω από το μεγάλο ριφιφί σε συνεταιρισμό παραγωγών στον Πολύγυρο Χαλκιδικής όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την σοβαρή καταγγελία του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου για το ριφιφί στις αποθήκες που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή δεκάδων τόνων ελαιόλαδου, με τη ζημία να υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση δείχνει να έχει αρκετά σκοτεινά σημεία και τα ερωτήματα πληθαίνουν την ώρα που καταγράφονται στην επικαιρότητα υποψίες για στημένη «δουλειά εκ των έσω»

Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η κλοπή του ελαιόλαδου δεν έγινε μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά σταδιακά, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως άδειασαν τα βαρέλια που περιείχαν 52 τόνους, ενώ χθες ο αριθμός αυτός ήταν στους 37 τόνους.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Mega αναφέρεται ότι και πέρυσι έλειπαν 20 τόνοι λαδιού, ενώ παραγωγοί επισημαίνουν ότι δυσκολεύτηκαν να βρουν τους υπεύθυνους όταν ζητούσαν τις ποσότητες του περσινού λαδιού, προκειμένου να τις πουλήσουν.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δικηγόρου των ελαιοπαραγωγών, Θανάση Γιοβανούδα, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν συντασσόμαστε με τη θέση του Συνεταιρισμού. Ξαφνικά τη Δευτέρα, οι ελαιοπαραγωγοί που πήγαν να πάρουν λάδι που είχαν αφήσει με φύλαξη στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού, δεν υπήρχε σταγόνα λάδι στις δεξαμενές. Ο Συνεταιρισμός την επόμενη μέρα κατήγγειλε ότι έγινε κλοπή εντός του Σαββατοκύριακου, θέση με την οποία δεν συντάσσονται οι ελαιοπαραγωγοί. Σιγά σιγά το λάδι πουλήθηκε μέσα από τον Συνεταιρισμό ή με άλλον τρόπο».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Γιοβανούδας αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Συνεταιρισμού υποστηρίζοντας «θεωρούμε ότι έγινε μέσα από τον Συνεταιρισμό απλώς δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ποιος το έκανε. Βγάζανε ποσότητα, 400-500 κιλά ή 1 τόνο και του έγιναν στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχει γίνει αυτό. Ο Συνεταιρισμός είναι στα όρια του οικισμού. Καμία από τις οικίες που είναι κοντά στον Συνεταιρισμό δεν αντιλήφθηκαν κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Καμία από τις κάμερες δεν δείχνει κίνηση το Σαββατοκύριακο που έγινε η κλοπή. Τα φορολογικά παραστατικά και τιμολόγια είναι στα χέρια της Ασφάλειας. Είναι εύκολο να διαλευκανθεί η υπόθεση, καθώς όταν πήγαιναν οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν το λάδι τους τους έδιναν λιγότερους από 30 τενεκέδες».

Το χρονικό και το ράλι τιμών

Η υπόθεση ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο ανακοίνωσε ότι εκλάπησαν 37 τόνοι ελαιόλαδου από τις αποθήκες όπου στεγάζεται το απόθεμα του συνεταιρισμού και των μελών του. 

Για την κλοπή έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν μέλη από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ ο συνεταιρισμός κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει και τις κάμερες της περιοχής. Στη μήνυση που κατατέθηκε στην Ασφάλεια Πολυγύρου, καταγγέλλεται ότι η κλοπή συνέβη στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία το λάδι τείνει να χαρακτηριστεί «είδος πολυτελείας», με την τιμή του στην αγορά να παίρνει σταθερά την ανιούσα, ενώ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσει τα 14 έως 15 ευρώ το λίτρο. Τα αίτια της αύξησης πολλά, μεταξύ των οποίων η μικρότερη παραγωγή το 2023, ο υψηλός ΦΠΑ, οι καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και ενέργειες αισχροκέρδειας εκ μέρους εμπόρων.

Και δεύτερο περιστατικό κλοπής ελαιολάδου 

Νοτιότερα, σε ελαιοτριβείο στη Μεσσήνη άλλο ένα περιστατικό κλοπής, αυτή τη φορά σε τοπικό ελαιοτριβείο, αναδεικνύει το σοβαρότατο πρόβλημα. Άγνωστοι έκλεψαν λάδι , εργαλεία και άλλα πράγματα αξίας από ελαιοτριβείο επί του δρόμου Μεσσήνης – Ριζόμυλου, στην περιοχή της Ανάληψης.

Θορυβημένοι οι παραγωγοί

Οι δύο αυτές ειδήσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του ελαιόλαδου σπάει τα κοντέρ, καθώς υπολογίζεται ότι οι τιμές, φέτος, θα ξεκινήσουν από τα 9 ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, παραγωγοί και επιχειρηματίες σημείωναν ότι εξετάζουν ακραία μέτρα προφύλαξης εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του προϊόντος.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου, σημείωνε ότι στο πλάνο βρίσκονται νυχτερινές περιπολίες, πρόσληψη εταιρειών φύλαξης, ακόμη και μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο.

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε επίσης