Η Κρήτη μπροστά στη… Λερναία Ύδρα της ανάπτυξης

απο Cyclades Open
Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον ΚΡΗΤΗ

Τις δυνάμεις τους μπροστά στην αναπτυξιακή… επέλαση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Κρήτη ενώνουν πολίτες και συλλογικότητες στο νησί που αντιλαμβάνονται ως υποχρέωσή τους την προστασία του φυσικού τοπίου και του δημόσιου χώρου απέναντι στις ορέξεις των κάθε λογής «επενδυτών».

Όπως αναφέρει στην efsyn.gr ο Μάριος Διονέλλης άνθρωποι από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, από τοπικές και περιφερειακές περιβαλλοντικές ομάδες και κινήσεις βρέθηκαν στις αρχές Μάρτη στο κέντρο περίπου της Κρήτης, στο Πάνορμο Ρεθύμνου, συστήνοντας την Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον.

Σε αυτή την πρώτη διά ζώσης συνάντηση τέθηκε ως πρώτος στόχος η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειρίας και η πλήρης καταγραφή όλων των επιθέσεων που δέχεται το νησί. Και φυσικά ο συντονισμός της αντίδρασης στις επιθέσεις αυτές. Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για μια «Λερναία Υδρα» μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων που βλέπουν την Κρήτη ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μετατρέποντάς την απ’ άκρη σε άκρη σε γιγάντιο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται μπροστά σε ένα βίαιο μετασχηματισμό στην παραγωγική του βάση, στη φυσιογνωμία και το ανάγλυφό του, στις τοπικές οικονομίες και τις χρήσεις γης.

Στη συνάντηση έγιναν αναφορές στο πολιτικό σκηνικό που επιτρέπει εδώ και χρόνια την επέλαση κάθε λογής επενδυτών με τις ευλογίες όχι μόνο των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εκφραστών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που έχει μετατραπεί σε ένα γραφείο διεκπεραίωσης της καταστροφής χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση. Από τη συνάντηση των περίπου 100 συμμετεχόντων από διάφορες συλλογικότητες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κοινό πλαίσιο στο οποίο επιχειρείται καταρχάς μια καταγραφή του σκηνικού στην Κρήτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στην efsyn.gr πατώντας ΕΔΩ

📸Krzysztof Dubiel/Unsplash

Δείτε επίσης