Κυκλοφόρησαν τα διπλά self test – Ανιχνεύουν κορωνοϊό και γρίπη

απο Cyclades Open

Έφτασαν και στη χώρα μας τα διπλά self test τα οποία ουσιαστικά ανιχνεύουν και κορωνοϊό και γρίπη, αναγνωρίζουν δηλαδή αν νοσούμε από Covid, ή από γρίπη τύπου Α ή Β. Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Ζαννέτος, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζαννέτος: «Είναι το ίδιο εύκολο, όπως ήταν και το τεστ που κάναμε μέχρι τώρα για την Covid. Δεν αλλάζει κάτι ριζικά. Έχει δύο ενδείξεις. Είναι τεστ, να διευκρινίσουμε, το οποίο δεν γίνεται στα φαρμακεία. Μπορεί απλά ο κάθε πολίτης να το προμηθευτεί και να το κάνει στο σπίτι του. Είναι σημαντικό να το κάνει. Έχει σημασία με την έννοια ότι πρόκειται για δύο σοβαρούς ιούς και ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid αλλά και ο ιός της γρίπης είναι δύο σημαντικοί ιοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, ειδικά των ευαίσθητων ομάδων, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος έγκαιρα αν έχει αυτούς τους δύο ιούς.

Ο κόσμος ακόμα δεν το γνωρίζει. Δεν το ζητάνε δηλαδή. Τώρα περιμένουμε σιγά σιγά ότι θα αρχίσουν να το γνωρίζουν και το συγκεκριμένο τεστ και κάποιοι ενδεχομένως να το ζητήσουν. Η γρίπη ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το καλοκαίρι μόνο είχαμε σχεδόν πενταπλάσια περιστατικά γρίπης από προηγούμενες χρονιές, αλλά ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένουμε έξαρση το προσεχές διάστημα.

Αυτή τη στιγμή περισσότερο κυριαρχούν κάποιες άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Καταγράφεται έξαρση των περιστατικών που δεχόμαστε στα φαρμακεία για ιώσεις του αναπνευστικού, όχι μόνο Covid αλλά και γενικότερα ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Και όπως είπατε, ο κόσμος ζητάει και διάφορα άλλα σκευάσματα για να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας τα συμπτώματα που προκαλούν αυτές οι ιώσεις, όπως είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, αγοράζει κάποιες βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του».

Πηγή: Euro2day

Δείτε επίσης