Λευκός Οίκος: “Ναι” για μαχητικά F-16 στην Τουρκία, σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

απο Cyclades Open

Στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ και συζήτησαν σχετικά με τις αμυντικές και οικονομικές προτεραιότητες. Αυτό γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, μια μέρα μετά την στήριξη της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του για το «θάρρος» που επέδειξε, όταν εγκατέλειψε την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «χαρίζοντάς» του μια διπλωματική νίκη. Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και της σημασίας της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή τους.

Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη

Στην πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από μία μακρά περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στρέφονται τα βλέμματα όλων με την συνάντηση να λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. «Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Πηγή: naftemporiki.gr, ethnos.gr

📸J. Amill Santiago/Unsplash

Δείτε επίσης