Μεγάλες οι ελλείψεις σε φάρμακα

απο Cyclades Open

«Στέρεψαν» από φάρμακα, κυρίως από αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς πολίτες, ακόμα και αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα νοσήματα.

Μάλιστα, μιλώντας στο ethnos.gr εκπρόσωποι των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, σημείωσαν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, προτού περάσουν μία ή δύο εβδομάδες, ενώ για την πλήρη εξομάλυνσή της μπορεί να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου παρατηρούνται ελλείψεις στα φάρμακα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ουσιαστικά υπολειτουργούν την περίοδο των γιορτών, με αποτέλεσμα να μην τιμολογούν συσκευασίες. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, μια και η μετάλλαξη Όμικρον, συνεπικουρούμενη από την εποχική γρίπη, προκάλεσε τεράστια ζήτηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν όλα τα αποθέματα.

«Η επέλαση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, που προκάλεσαν τεράστια ζήτηση φαρμάκων και συνεπικουρούμενες από τη δύο εβδομάδων αργία των εορτών, διάστημα που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν τιμολογούν, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο αναφορικά με τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα, τα οποία προμηθεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Αρχικά τελείωσαν τα εισαγόμενα από τις πολυεθνικές εταιρίες φάρμακα, τα οποία αντικαταστήσαμε με αυτά από τις ελληνικές εταιρείες. Όμως, πλέον και αυτά, από την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα, έχουν εξαντληθεί. Αναγκαζόμαστε οι φαρμακοποιοί να ανταλλάσουμε μεταξύ μας φάρμακα, για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», λέει στο ethnos.gr ο ταμίας Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης.

«Οι φαρμακαβιομηχανίες έκλεισαν και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν φάρμακα οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Φέτος, λόγω της πανδημίας και της επέλασης της Όμικρον είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση», αναφέρει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ), Θανάσης Μουχτής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Νίκο Καρβουνόπουλο, ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλε, ώστε να εξαντληθούν από φάρμακα τα φαρμακεία όλης της χώρας, είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια, κέντρα διανομής κτλ. ασθένησαν από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε μία με δύο εβδομάδες η βελτίωση

Κατά τον κ. Μουχτή, η εξομάλυνση της κατάστασης δε θα πρέπει να αναμένεται άμεσα, αφού αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Αν συνεχίσουμε να εντοπίζουμε πολλά κρούσματα καθημερινά, μοιραία θα είναι αυξημένη η ζήτηση των φαρμάκων από ασθενείς. «Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να μιλάμε για εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά μόνο για βελτίωση. Το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται, αλλά θα μειωθεί το αργότερο σε δύο εβδομάδες από σήμερα», σημειώνει ο κ. Μουχτής.

Από την πλευρά του ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή έχει τιμολογηθεί περίπου το 30% της ζήτησης, το οποίο προφανέστατα δεν επαρκεί, για να καλυφθεί η ζήτηση. Ωστόσο, το γεγονός ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η ροή των φαρμάκων προς τις φαρμακαποθήκες και κατά συνέπεια και προς τα φαρμακεία, θα συμβάλει, ώστε σε μία εβδομάδα να είναι καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με σήμερα. «Θα ζητάει ένας ασθενής, για παράδειγμα Zinadol κι εμείς θα μπορούμε να του δίνουμε ένα γενόσημο του Zinadol. Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ζήτηση και γι’ αυτό το πρόβλημα είναι εντονότερο φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές»

Πηγή: ;Έθνος/Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δείτε επίσης