Μέλανες Νάξου: Ατμοσφαιρική και κατανυκτική η περιφορά του Επιταφίου με τις φλεγόμενες περιφάνες

απο Cyclades Open

Και φέτος αναβίωσε στις Μέλανες Νάξου το έθιμο με τις περιφάνες κατά την περιφορά του Επιταφίου με την συμμετοχή πλήθους κόσμου ν’ ακολουθεί την περιφορά μέσα σε μια ατμοσφαιρική και κατανυκτική βραδιά όπου ο άνεμος μας έκανε τη χάρη να κοπάσει για λίγο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου “Κούρος ο Έλληνας” που αποτελεί την ψυχή του όμορφου χωριού στα πολιτιστικά δρώμενα αναφέρει στην σελίδα του για το έθιμο:

Λίγες μέρες πριν τη Μ. Εβδομάδα, οι νέοι του χωριού μαζεύουν ξερές κουτσούρες από αθάνατα (Αγαυή) και τις στοιβάζουν στην άκρη του δρόμου απ’ όπου θα περάσει ο Επιτάφιος. Επίσης, φτιάχνουν τις ‘περιφάνες‘ οι οποίες είναι πολλά δεμένα μακριά ξερά καλάμια. Η λέξη προέρχεται από το ‘Περί και Φανός’ καθώς τις κρατάνε αναμμένες κατά τη διάρκεια περιφοράς του Επιταφίου, με σκοπό να υπάρχει ορατότητα για τους πιστούς, περπατώντας πίσω από τον Επιτάφιο στα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης ή τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής, οι κοπέλες του χωριού μαζεύονται στην εκκλησία για να στολίσουν τον Επιτάφιο, ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος πριν ξεκινήσει η λειτουργία. Ο Επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια από τους κήπους, τις αυλές, τα περιβόλια και τα χωράφια του χωριού (με μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τη χρονική περίοδο εορτασμού). Ο στολισμός γίνεται σύμφωνα με τις συμβουλές των πιο ηλικιωμένων γυναικών. Κάθε κοπέλα πρέπει να βάλει ένα λουλούδι στον επιτάφιο για ευλογία.

Μετά τη βραδινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου σε όλο το χωριό. Λίγο πριν περάσει ο επιτάφιος, οι νέοι και οι νέες του χωριού, βάζουν φωτιά στην κορυφή της περιφάνας και την κρατάνε από το πίσω μέρος. Στις περιφάνες συμμετέχουν παιδιά και νέοι όλων των ηλικιών με τα μεγαλύτερα να είναι συντονιστές.

Αφού περάσει ο Επιτάφιος, επιστρέφουν όλοι στην εκκλησία. Εκεί οι κάτοικοι του χωριού κρατούν τον επιτάφιο ψηλά στα χέρια τους καθώς περνάει ο κόσμος από κάτω για ευλογία. Μετά το τέλος της λειτουργίας, οι πιστοί παίρνουν ένα μικρό λουλούδι από τον επιτάφιο για καλή τύχη.

Περισσότερες φωτογραφίες και video από την Μ. Παρασκευή στην ανάρτηση του Συλλόγου που ακολουθεί:

Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου “Κούρος ο Έλληνας”

Δείτε επίσης