Έχει μέλλον η Φιλαρμονική της Νάξου; Θα απαντήσει άραγε κανείς;

απο Cyclades Open

Στον απόηχο της αίγλης και του μεγαλείου που σκόρπισε σήμερα στη Νάξο η άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας, ας προσθέσουμε κι αυτό το μικρό απόσπασμα που ακολουθεί.

Το θέμα δεν θίγεται πρώτη φορά, οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί επισήμως, αλλά οι φωνές απόγνωσης και απογοήτευσης φαίνεται πως δεν αρκούν, όχι να συγκινήσουν, ούτε καν να φτάσουν στ’ αυτιά των υπευθύνων.

Άλλωστε ο πολιτισμός, δεν φαίνεται να είναι το φόρτε μας στο νησί. Όταν όμως διαπρέπουν οι Ναξιώτες και οι Ναξιώτισσες στις Τέχνες και στα Γράμματα νιώθουν όλοι περήφανοι και καμαρώνουν, θαρρείς πως ο κόπος και η δουλειά που κατέβαλαν προκειμένου να πετύχουν και να διακριθούν στο πεδίο τους οι συντοπίτες μας ήταν συλλογική προσπάθεια και οι υπεύθυνοι βοήθησαν τα μέγιστα για να εκπληρωθεί ο στόχος.

Στη φαντασία τους, γιατί η πραγματικότητα άλλα δείχνει…Οι υποδομές και η μέριμνα όμως που και ποιες είναι;

Έχει μέλλον η Φιλαρμονική Νάξου;

Το ερώτημα το θέτει η κ. Ελισσάβετ Πιργιάνου με το παρακάτω κείμενο-ανάρτηση στην σελίδα της στο facebook. ¨οσα αναφέρει πραγματικά απογοητεύουν βαθύτατα.

Δεν σχολιάζω ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σήμερα όμως αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω, για ΟΛΑ τα μέλη της Φιλαρμονικής Νάξου.

Της Φιλαρμονικής του νησιού μας, η οποία απουσίαζε σήμερα από την εκδήλωση για την Ολυμπιακή Φλόγα και που εμφανίστηκε για τελευταία(; ) φορά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Της Φιλαρμονικής Νάξου , η οποία τα τελευταία 4 χρόνια -δεν θα μιλήσω για πιο πριν γιατί δεν γνωρίζω- κάνει πρόβες στο υπόγειο του Δημαρχείου της Νάξου, δίπλα στις τουαλέτες, σε μια αίθουσα που ΔΕΝ κλιματίζεται και ΔΕΝ καθαρίζεται και όπου η μυρωδιά αποχέτευσης και υγρασίας σε καλωσορίζει κατά την είσοδό σου. Σε μια αίθουσα, όπου για να μπεις, τις περισσότερες φορές πρέπει να πατήσεις πάνω σε ακαθαρσίες, οι οποίες καλύπτουν τα σκαλιά της εισόδου. Κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που κάποιοι γονείς σταμάτησαν να φέρνουν τα παιδιά τους γιατί, απολύτως δικαιολογημένα, φοβόντουσαν μην κολλήσουν τίποτα! Κάποιοι άλλοι πάλι «κέρδισαν» κατάγματα, γιατί στην προσπάθειά τους να κατέβουν… γλίστρησαν και χτύπησαν!!

Της Φιλαρμονικής Νάξου που τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλοτε έχει δασκάλους για να διδάσκουν τα μέλη της και άλλοτε όχι. Ωστόσο, δεν σταμάτησε τις πρόβες, ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, χάρη στην μαέστρο και τον ζήλο όλων όσων την αποτελούν. Και που έχει μία, ίσως παγκόσμια ( ? ) πρωτοτυπία! Είναι η μοναδική Φιλαρμονική που βασίζεται σε αρχάριους μαθητές και δεν έχει μόνιμους καταρτισμένους μουσικούς!!! Αυτοί λοιπόν οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν σταματήσει τις πρόβες γιατί έχουν μείνει χωρίς δασκάλους και χωρίς ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι! Αν και έχουμε ζητήσει εγγράφως από τον Δήμο –οι γονείς των παιδιών και οι ενήλικες μαθητές- να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει, δυστυχώς κανένας δεν βρήκε τον χρόνο ή δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει μέχρι σήμερα.

Της Φιλαρμονικής Νάξου που αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα και πολυτέλεια να αγοράσεις δικό σου όργανο παίζεις με μισοδιαλυμένα όργανα.

Της Φιλαρμονικής Νάξου που τα μέλη της αγωνιούν για το μέλλον της! Και που περιμένουν πτυχιούχους μουσικούς να τους διδάξουν σε ένα νησί που δυστυχώς η μουσική παιδεία έχει μπει, όχι απλά σε δεύτερη μοίρα, αλλά έχει αφεθεί στη μοίρα της…

Δε λέω, ωραία είναι τα πανηγύρια και τα καρναβάλια. Φέρνουν και κόσμο στο νησί και λεφτά στους επιχειρηματίες…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που λέγεται ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Και όπως είπε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων, «Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα».

Επομένως αξίζει να επενδύσουμε σε αυτήν!

ΥΓ η φωτογραφία είναι από τη σημερινή εκδήλωση για την Ολυμπιακή Φλόγα από την ιστοσελίδα cyclades24.gr

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στο άμεσο μέλλον; Θα βρεθεί χώρος για την Φιλαρμονική Νάξου; Μουσικά όργανα; Πρόγραμμα; Διάθεση να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα;

Υ.Γ.

Και μιας και κατεβήκαμε στα υπόγεια του δημοτικού μεγάρου, ξέρει κανένας να μας πει υπεύθυνα που ακριβώς “αναπαύεται” η βιβλιοθήκη του άξιου τέκνου της Νάξου Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη; Τι έχει απογίνει; Αν υπάρχει σε χώρο που ονομάζεται “Βιβλιοθήκη Γ. Α. Μαγκάκη”; Αν ο χώρος αυτός είναι επισκέψιμος και τα βιβλία τακτοποιημένα στη θέση τους; Αν μπορεί κάποιος να μελετήσει σ’ αυτόν το χώρο;


📸Wim van ‘t Einde/Unsplash

Δείτε επίσης