Μύκονος: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του Φοίνικα του Θεόφραστου στη θέση Φοινικές

Ενέργειες για να αναδειχθεί "Μνημείο της Φύσης"

απο Cyclades Open
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ

Σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωρά ο Δήμος Μυκόνου για την διερεύνηση ύπαρξης του Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) στη Μύκονο.

Μετά από πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μυκόνου το 2021 και μετά από μια μικρή καθυστέρηση λόγω covid και άλλων υποχρεώσεων του Τμήματος, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Φωτιάδης, με τον εργαστηριακό βοηθό του Ηλία Μπλανή, επισκέφτηκε χτες την Μύκονο με σκοπό την διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) στην θέση Φοινικιές Μυκόνου.

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ο φοίνικας στη θέση Φοινικιές ο οποίος φτάνει τα 15 περίπου μέτρα και έχει 12-15 κορμούς ανήκει στο είδος του Φοίνικα του Θεόφραστου. Σκοπός της έρευνας είναι μετά την σύνταξη της αναλυτικής έκθεσης από το τμήμα Δασολογίας να κηρυχθεί ο Φοίνικας σε Μνημείο της Φύσης.

Η θέση Φοινικιές εμπίπτει εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Διαφεντήδων – Αγίας Παρασκευής-Αγίας Άννας όπου βρίσκεται αρχαίος ναός του Εκατόμβαιου Απόλλωνος. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα επιδιωχθεί η ολιστική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του Φοίνικα του Θεόφραστου ως Μνημείου της Φύσης.

Ο φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), γνωστός κι ως Κρητικός φοίνικας ή κρητική χουρμαδιά, είναι ένα σπάνιο ενδημικό είδος του Αιγαίου, το οποίο απαντάται σε όλη την Κρήτη, σε κάποια νησιά του Αιγαίου και στην Αττάλεια της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Στην επίσκεψη στο σημείο στη θέση Φοινικιές παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθανάσιος Αγορογιάννης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τουρισμού και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κοντιζά.

Πηγή/Φωτογραφίες: Πολιτισμός Μύκονος

Δείτε επίσης