Ν. Αιγαίο: Οδηγούνται(;) στο κενό επενδυτικές προτάσεις

απο Cyclades Open

Σοβαρός κίνδυνος να απορριφθούν οι περισσότερες επενδυτικές τουριστικές προτάσεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα υπάρχει σήμερα, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, γεγονός που “γεννά” έντονη ανησυχία στο Ν. Αιγαίο και σε όσους έχουν καταθέσει σχετικά σχέδια για τα νησιά.

Στον κύκλο των διαμαρτυριών που έχουν υπάρξει σε όλη την Ελλάδα και εντονότερα από φορείς και επενδυτές της Κρήτης, έρχεται να προστεθεί και η αγωνία από την πλευρά του Ν. Αιγαίου, καθώς οι δύο Περιφέρειες κατέχουν το 50% των συνολικών αιτήσεων στη χώρα αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Το σοβαρό θέμα “άνοιξε” το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα στην προχθεσινή συνεδρίασή του, στη Σύρο, με την Περιφερειακή Αρχή και όλες τις παρατάξεις να συμφωνούν στο αίτημα αύξησης των σχετικών κονδυλίων.

Ειδικότερα, για όλη τη χώρα προβλέπονται 150 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο όγκος των επενδυτικών προτάσεων ανήλθε σε 562 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 130 αφορούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος κατά την εισήγηση του θέματος, πρέπει απαραιτήτως να αυξηθούν τα κονδύλια και συγκεκριμένα η πρόταση της Περιφέρειας είναι από 150 εκατ. ευρώ να φθάσουν στα 600 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τις 130 αιτήσεις για το Ν. Αιγαίο, θα “περάσουν” μόλις οι 4, βάσει των υφιστάμενων κριτηρίων.

Γ. Χατζημάρκος: Από τα 150 εκατ. ευρώ να πάμε στα 600 εκατ. ευρώ

Την κατάσταση που διαμορφώθηκε σχετικά με τις προτάσεις για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στην περιοχή του Ν. Αιγαίου, περιέγραψε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως ανέφερε, επειδή θα “κοπούν” οι περισσότερες προτάσεις, πανελλαδικά και δη στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Κρήτης, έχει προκύψει “κύμα” διαμαρτυριών.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος που παρακολούθησε το θέμα. “Με τον τελευταίο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 “άνοιξαν” οι προσκλήσεις και για τουριστικές επιχειρήσεις από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Γιάννη Ρούσσο το ξέρεις κι εσείς είστε ανάμεσα σε αυτούς. Έχουν πάει διαμαρτυρίες στο Υπ. Ανάπτυξης και στο σύνολο του κυβερνητικού επιτελείου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης”, ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζημάρκος, επεξηγώντας παρακάτω τι έχει συμβεί.

“Υπήρξε ένας προϋπολογισμός για όλη την Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ γι’ αυτήν την πρόσκληση του Αναπτυξιακού Νόμου. Ήταν πάρα πολύ σφιχτές οι ημερομηνίες από την ημέρα που βγήκε η ενημέρωση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Εκτιμώ ότι μάλλον δεν περίμεναν τέτοιον όγκο προτάσεων στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο. Μόνο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου κατατέθηκαν 130 επενδυτικά σχέδια”, γνωστοποίησε σχετικά, σημειώνοντας ακολούθως πως, βάσει των κριτηρίων, αυτό πρακτικά θα σημάνει πως επιχορήγηση θα πάρουν μόλις 4 προτάσεις.

“Τα διαθέσιμα τα οποία θα κατανείμει στο Νότιο Αιγαίο το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι 11,5 εκατ. ευρώ. Άρα, από τις 130 αιτήσεις, μόλις 3 ή 4 θα περάσουν. Δηλαδή θα κόβονται αιτήσεις που μπορεί να έχουν 95, 96 ή 97 βαθμολογία. Το 98% δηλαδή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στα παραπάνω δε, συμπλήρωσε πως, “το σύνολο των φορέων της αγοράς, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ., όλοι έχουν καταθέσει τη διαμαρτυρία τους και αυτό λέμε κι εμείς. Ότι πρέπει να αυξηθούν, τα ποσά αυτά στον Αναπτυξιακό Νόμο”.

Μεταφέροντας συνολικά την εικόνα για τη χώρα και για το κομμάτι που καταλαμβάνει το Ν. Αιγαίο, ανέφερε τα εξής: “Να πω μόνο για να έχετε μία συνολική εικόνα, για όλη την Ελλάδα κατατέθηκαν 562 αιτήσεις και Νότιο Αιγαίο και Κρήτη πρέπει να είμαστε μαζί το 50% της Ελλάδας σε αριθμό επενδυτικών σχεδίων”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “το αίτημα είναι η αύξηση κατά το τριπλάσιο. Δηλαδή τα 150 εκατ. ευρώ που έχει ο αναπτυξιακός νόμος να γίνουν 600 εκατ. ευρώ”.

Κατ΄ επίφαση “αναπτυξιακός”

Σχετικό σχόλιο έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιάννης Μαργαρίτης στη συνεδρίαση, τονίζοντας πως τελικά μόνον Αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι αυτός.

“Συμφωνώ απόλυτα με ό,τι είπε ο περιφερειάρχης. Ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως από τα 150 εκατ. ευρώ, μόνο τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν αναπτυξιακά σχέδια. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν φοροαπαλλαγές. Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο μικρό είναι το νούμερο. Μόνο 4 άτομα πάνε για να επιχορηγηθούν. Δεν είναι Αναπτυξιακός. Τον περιμέναμε πόσα χρόνια να βγει. Βγήκε και τελικά ήταν μόνο για μια προεκλογική εξαγγελία”, σχολίασε καυστικά.

Αμέσως μετά, παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος, αφού δήλωσε την πλήρη συμφωνία του με τα λεγόμενα του Γιώργου Χατζημάρκου, πρότεινε να υπάρξει παρέμβαση και να ζητηθεί ιδιαίτερη πρόβλεψη ειδικά για τα νησιά.

“Δεν ξέρω αν μπορεί να προστεθεί στο αίτημά μας, επειδή ακριβώς κινδυνεύουμε να είμαστε πρωταθλητές σε αφίξεις αλλά πρωταθλητές στις απορρίψεις λόγω του μικρού ποσού, μπαίνει το κομμάτι – επειδή ακριβώς και το Ν. Αιγαίο και η Κρήτη έχει μεγαλύτερο κομμάτι των αιτήσεων – μήπως μπορούσε να περάσει κι ένα μήνυμα για τις νησιωτικές πολιτικές. Δηλαδή να εστιάσουν ένα ποσό συγκεκριμένα για τις νησιωτικές περιοχές. Αν μπορεί να γίνει αυτό με κάποια τροπολογία, με κάποιο τρόπο”, υποστήριξε ο κ. Κόκκινος, κλείνοντας το θέμα.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης