Ν. Συρμαλένιος: Όχι στην αρπαγή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων-Ναι, στον επαναπατρισμό και τοποθέτηση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

απο Cyclades Open

Μπαίνει αυτές τις μέρες στη Βουλή εσπευσμένα, ένα ακόμα ανοσιούργημα σε βάρος του δημοσίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέσα από αδιαφανείς και υπόγειες διαδικασίες η ελληνική βουλή καλείται να κυρώσει μια Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης καθώς και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελάγουερ, υποτίθεται για τον επαναπατρισμό 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, προϊόντων λαθρανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας.

Αφού επί χρόνια παρέμειναν στην κατοχή δισεκατομμυριούχου Αμερικανού συλλέκτη, με την κύρωση της Σύμβασης, ένα μικρό μόνο μέρος των αρχαιοτήτων θα επιστρέψει για κάποιο διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα “δανείζεται” προς έκθεση για 50 χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κατοχή τους από το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την Πολιτεία των ΗΠΑ Ντελάγουερ.

Αντί λοιπόν το ελληνικό δημόσιο να διεκδικεί τη νόμιμη και ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά μας, παραιτείται επί της ουσίας από κάθε ένδικη διεκδίκηση των παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων υπέρ των αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων του αμερικανικού ιδρύματος.

Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει το μόνιμο επαναπατρισμό των κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την τοποθέτηση τους στο δημόσιο Μουσείο του Κυκλαδικού Πολιτισμού που υλοποιείται στο Κάστρο της Νάξου μετά από απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ένταξη του στο ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου το 2017. Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η Νάξος αποτελεί το λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει.

Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε στο Cyclades Open

-«Επαναπατρισμός» χωρίς πατρίδα; Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες

Δείτε επίσης