NASA: Το διοξείδιο του άνθρακα και η υπερπροσπάθεια των δασών για να το απορροφήσουν [video]

απο Cyclades Open

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA μια σειρά από βίντεο που δείχνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμοσφαίρα, καθώς και τη δραστηριότητα των δασών και των ωκεανών, που απορροφούν μέρος του. 

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων εμφανίζονται με πορτοκαλί, ενώ οι εκπομπές από τις πυρκαγιές με κόκκινο χώμα. Με πράσινο εμφανίζονται οι εκπομπές από τα χερσαία οικοσυστήματα και με μπλε οι εκπομπές των ωκεανών. Οι πράσινες κουκκίδες, πάλι αναπαριστούν τα δάση και οι μπλε ο φυτοπλαγκτόν των ωκεανων, που απορροφούν μέρος τους διοξειδίου του άνθρακα.

Τα τρία βίντεο απεικονίζουν την εκπομπή και απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Στο animation για την Βόρεια και Νότια Αμερική, ένα καφεκίτρινο νέφος που αντιστοιχεί στις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων και τις πυρκαγιές συσσωρεύεται στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οι πράσινες κουκκίδες που αναβοσβήνουν στη Νότια Αμερική δείχνουν την απορρόφηση του CO2 από το δάσος του Αμαζονίου. «Η ταχεία ταλάντωση πάνω από τον Αμαζόνιο δείχνει την επίδραση των φυτών, τα οποία απορροφούν άνθρακα μόνο όταν λάμπει ο ήλιος και τον απελευθερώνουν στη διάρκεια της νύχτας» εξηγεί η ανακοίνωση.

Το δεύτερο animation εστιάζει στην Ασία και την Αυστραλία. «Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από την Κίνα. Η αραιοκατοικημένη Αυστραλία λειτουργεί κυρίως ως αποθήκη άνθρακα, όπως δείχνουν οι πράσινες κουκκίδες που αναβοσβήνουν. Προς το τέλος του βίντεο, η ήπειρος της Ωκεανίας καλύπτεται από τις εκπομπές του Βορείου Ημισφαιρίου.

Το τρίτο βίντεο αφορά την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών να πηγάζει από την Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία. Αραιά κόκκινα σύννεφα που κινούνται πάνω από την Αφρική αντιστοιχούν στις πυρκαγιές με τις οποίες οι αγρότες καθαρίζουν τα χωράφια τους μετά τη συγκομιδή.

Οι πυρκαγιές, σημειώνει η ανακοίνωση, απελευθερώνουν μεν πολύ λιγότερο CO2 συγκριτικά με την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνουν όμως την κλιματική αλλαγή καταστρέφοντας τη βλάστηση που θα απορροφούσε CO2 στο μέλλον.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης