Νάξος: Όχι, δεν επιτρέπεται η καύση ελαστικών

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
καυση ελαστικων Ναξος

Σήμερα 14/02 στη Χώρα Νάξου, στην περιοχή του παλιού σινεμά, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω του καπνού. Αιτία οι καθαρισμοί των χωραφιών/οικοπέδων όπου συνήθως τα υπολείμματα από καλλιέργειες, ξερά κλαδιά και χόρτα γίνονται ένας σωρός και μετά καίγονται εντός του κτήματος που καθαρίστηκε.

Η διαδικασία είναι γνωστή και η μέθοδος πολύ παλιά στις αγροτικές κυρίως περιοχές, τότε που τα πλαστικά και άλλες βλαβερές ύλες δεν ήταν διαδεδομένες και επιπλέον δεν ήταν εκτενώς διαδεδομένο και τι προκαλούν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Συνήθως το να καθαρίζει κάποιος το χωράφι του μ αυτόν τον τρόπο δεν προκαλεί ανησυχία, αρκεί να γίνεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και αποτροπής εξάπλωσης της πυρκαγιάς, ειδικά όταν φυσάει ισχυρός άνεμος, πράγμα όχι και τόσο σπάνιο στον τόπο μας και φυσικά να έχει ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν αυτά που καίγονται δεν είναι μόνο χόρτα, κλαδιά και φυσικά υλικά, αλλά μαζί μ αυτά καίγονται πλαστικά, αδρανή υλικά, παλιά λάστιχα ή φελιζόλ, μεταλλικά κουτιά, ελαστικά και άλλα παρόμοια.

Ο Λεωνίδας Μαγκανάρης, κάτοικος Νάξου και μέλος της ομάδας Clean-Respect-Preserve με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει το εξής περιστατικό:

“Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από επίθεση των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι φωτογραφίες (13 Φεβρουαρίου) από οικόπεδο στις Κάπαρες, Αγίας Άννας, Νάξου, δίπλα στον πατατόσπορο, όπου κάποιος αποφάσισε να ξεφορτωθεί ελαστικά αυτοκίνητων και τους έβαλε φωτιά!

Η καύση ελαστικών απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα σύμφωνα με τον νόμο, 4042/2012. Έτσι λοιπόν αλλοδαπή κάτοικος της περιοχής Κάπαρες, τηλεφώνησε στο Α/Τ Νάξου στις 13:14 και έλαβε την καθησυχαστικά απάντηση «…επιτρέπεται κυρία μου»!!! Έχω προβληματιστεί … είναι η Νάξος κομμάτι της Έλλαδος και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως;”

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι σε θέση να διαφωτίσει τον καθένα μας γιατί η καύση ελαστικών απαγορεύεται, πόσο τοξική είναι για την υγεία μας και το περιβάλλον, που μπορούμε να διαθέσουμε τα άχρηστα ελαστικά, κι αν δεν υπάρχει χώρος ή τρόπος ανακύκλωσης ή επανάχρησής τους, να πιέσουμε ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Λόγω του όγκου τους οι ΧΥΤΑ δεν δέχονται ελαστικά, αυτό δε σημαίνει πως επιτρέπεται να καίγονται ανεξέλεγκτα.

Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των ελαστικών σε ατμοσφαιρικές συνθήκες παράγονται μεγάλες ποσότητες κάπνας, καθώς και βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία αερίων ρύπων. Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η ορθολογική διαχείριση αυτών των αποβλήτων, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο “Βόμβα για το περιβάλλον και την υγεία η καύση ελαστικών” το greenagenda.gr

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν έχουμε καύση πλαστικών και ελαστικών είναι δεδομένο ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα όρια συναγερμού. «Οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι διοξίνες, είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν θα πρέπει να καίγονται, αλλά να αξιοποιούνται μετά τη χρήση τους», αναφέρεις στη Greenagenda.gr, η Κωνσταντινή Σαμαρά, διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Καλό, ωστόσο, θα ήταν και η εκάστοτε υπηρεσία στην οποία απευθύνεται ο πολίτης αντί να απαντά, όπως στην περίπτωση που αναφέρει ο κ. Μαγκανάρης, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα να το κάνει και χωρίς να γνωρίζει, να συστήνει στον πολίτη την καθ’ ΄ύλην αρμόδια υπηρεσία στην οποία πρέπει απευθυνθεί. Άλλωστε όταν μια υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί κάποιου θέματος, δεν έχει αρμοδιότητα και ν’ απαντήσει κι έτσι δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος στις διατυπώσεις.

Δείτε επίσης