Νάξος: Κυκλοφόρησε το 46ο τεύχος των Ναξιακών Γραμμάτων

απο Cyclades Open

Κυκλοφόρησε το 46ο τεύχος (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, που εισήλθε αισίως στο 13ο έτος έκδοσής του. Και σε αυτό το τεύχος περιλαμβάνεται ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ύλη που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.

Στο νέο τεύχος και στην ενότητα ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ υπάρχουν τα εξής άρθρα:

Δημήτρης Χατζηλαζάρου, Τα θέρετρα των Σχολών των Ιησουιτών και Ουρσουλινών στις Μέλανες της Νάξου.

Γιώργος Ανωμερίτης, Φραγκίσκος Άλβος. Ο Έλληνας πλοηγός από τη Νάξο (Axio),

ο οποίος έκανε το γύρο του κόσμου με την αποστολή του Μαγγελάνου (1519-1522).

Ι. Κ. Προμπονάς, Τα ομηρικά έπη διαφωτίζουν το τοπωνύμιο Αριοβέσσα;

Μαρία Γιουρούκου, Η κοκόνα Ντουντού Μαρκοπολίτη. Μια ηρωίδα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Ιωάννης Στυλ. Βερώνης, Όταν κάπνιζαν οι φούρνοι στον Δαμαριώνα.

Στην ενότητα ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ θα διαβάσετε την παρουσίαση:

-της ποιήτριας Σοφίας Εμμ. Μπουγιούκα-Καραπάτη από τον Νίκο Δ. Δέτση.

-του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κωνσταντίνου παπά-Ποστόλη Ψαρρά από τον Αντώνη Γ. Τζιώτη.

Στην ίδια ενότητα φιλοξενούνται διηγήματα του Δημήτρη Ι. Μουστάκα και της Άννας Μπαρδάνη- Ζαβιτσάνου.

Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν επίσης οι μόνιμες στήλες:

Επισημάνσεις, που στεγάζουν άρθρο του Λάζαρου Ν. Θεόφιλου υπό τον τίτλο «Νησιωτικότητα και υγεία: Η περίπτωση της Νάξου».

Eξώφυλλο: Παρουσίαση από τη Γαλήνη Μπαρδάνη του εθίμου των απεραθιτών κουδουνάρηδων.

Ήτανε στιγμές…: Ο Ευάγγελος Μανωλάς, σχολιάζει μια φωτογραφία που αφορά στην εμπειρία του ταξιδιού με καΐκι λίγο μετά την Κατοχή. Η φωτογραφία προέρχεται από το Αρχείο του πατέρα του, γιατρού Γιαννούλη Μανωλά.

Ναξ-Αρχείον: Δημοσιεύεται (από την αρχειοθήκη του Λ. Ν. Θεόφιλου) και σχολιάζεται απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νάξου της 1ης Αυγούστου 1920, που καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 30 Ιουλίου 1920 στο Παρίσι.

Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς (επιμ.: Βασίλης Φραγκουλόπουλος): Επικεντρώνεται στην πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, η οποία αποτελεί μέρος του καταθετικού λογαριασμού μιας ναξιακής, διαρκώς επικαιροποιημένης, βιβλιογραφικής βάσης ποικίλων δημοσιευμάτων, αρχειακού υλικού και άλλων πληροφοριών για τη Νάξο και τους ναξιώτες συγγραφείς.

In Memoriam, όπου δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας προπέμπουν τον επίτ. Σύμβουλο της Επικρατείας Γιάννη Κ. Μαντζουράνη. Επίσης, δημοσιεύονται κείμενα (πεζό και ποιήματα) για τον θάνατο του Γεωργίου Ν. Φραγκίσκου, επίτ. Συμβολαιογράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα ή να εγγραφούν ως συνδρομητές του από τον Εκδότη Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, info@veronis.net) ή την υπεύθυνη για την τυπογραφική μορφοποίηση και διεκπεραίωσή του Λία Φακίνου (GraphoPress Ε.Π.Ε., τηλ. 210 9523617).

Δείτε επίσης