Η Νάξος που χάθηκε στη σκόνη του Minerva Red [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Η σαχαριανή σκόνη έκανε χθες Τρίτη 23/04 την εμφάνισή της στο νησί, σήμερα όμως είναι πολύ πυκνότερη και ο συνδυασμός της με τους χαμηλής ένταση ανέμους και την ζέστη κάνει την ατμόσφαιρα πραγματικά αποπνικτική.

Η ορατότητα είναι από νωρίς το πρωί περιορισμένη, η Χώρα της Νάξου έχει χαθεί πίσω από ένα πέπλο σκόνης. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης με την ονομασία Minerva Red που εκδηλώνεται στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/04. Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 25/04 οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

Χώρα Νάξου, όπως φαίνεται από την περιοχή Στελίδα

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

– Καρδιοπαθείς

– παιδιά καθώς και

– τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Η θέα στην Χώρα της Νάξου από την Αλυκή

Ακόμα κι έτσι όμως η σκονισμένη Νάξος παραμένει πανέμορφη. Οι φωτογραφίες από την περιοχή της Στελίδας, της Αλυκής Νάξου, του Ορκού και της επαρχιακής οδού Χώρας-Αλυκού δείχνουν το μέγεθος την κάλυψης από αφρικανική σκόνη. Η Πάρος έχει χαθεί απ’ τα μάτια μας.

Η θέα από την Αλυκή.. μόλις και μετά βίας διακρίνονται τα Παλάτια και το λιμάνι…

Αυτή είναι η εικόνα της Νάξου Νοτιοδυτικά και της πόλης της Νάξου γύρω στις 10 το πρωί της Τετάρτης 24/04. Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες από το νησί ή τα γύρω νησιά των Κυκλάδων στο info@cyladesopen.gr για να έχουμε μια συνολική εικόνα του φαινομένου στις Κυκλάδες.

Χώρα Νάξου, Αλυκή, Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Νάξου

Ορκός

Περιοχή Ορκός Νάξου…η ακονισμένη θέα προς τις παραλίες Πλάκας και Αγ. Προκοπίου και Παρθένας

Πανοραμική θέα από το δρόμο Χώρας Αλυκού. Η Μ. Βίγλα μόλις που διακρίνεται, για την Πάρο, ούτε λόγος

📸 Cyclades Open

Δείτε επίσης