Νάξος-Πύργος Χειμάρρου: Ερώτηση του Μάρκου Καφούρου στην υπ. Πολιτισμού για την εκκίνηση εργασιών αναστήλωσης

απο Cyclades Open

O βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Μάρκος Εμμ. Καφούρος στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ερώτηση (Απ 1897/22/11/2023) προς την υπουργό πολιτισμού κα Στυλιανή Μενδώνη αναζητώντας λύσεις για την εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου στη Νάξο.

Αναλυτικά:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η 

                                                 (Απ 1897/22/11/2023)

Προς   : Υπουργό Πολιτισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη

Θέμα :   Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου.

           Κυρία Υπουργέ,

Ο Πύργος Χειμάρρου στη Νάξο, περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει κηρυχτεί και οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος με το ΦΕΚ/ΑΑΠ/63/01.03.2012.

Προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαίος κυκλικός πύργος και τα κατάλοιπα εργαστηρίου των ρωμαϊκών χρόνων και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, καθώς και τα δύο μικρά ναίδρια των βυζαντινών χρόνων, που σώζονται στον περίβολο του, είχε εγκριθεί μελέτη για την αναστήλωση του μνημείου από το 2014 (αρ. ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/ΤΜΚΕΜ /218749/24532/1666/326/01.10.2014).

Σε επιστολή- απάντηση της αρμόδιας υπουργού της 04/11/2019 σε ερώτηση βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρεται ότι η έκταση εντός της οποίας βρίσκονται  ο Πύργος Χειμάρρου και τα υπόλοιπα μνημεία βρίσκεται σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης η ολοκλήρωση της οποίας αποτελούσε και προϋπόθεση για την χρηματοδότηση έργων ανάδειξης του αναφερόμενου μνημείου. Η εκκρεμότητα των απαλλοτριώσεων έχει κριθεί δικαστικά σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση 71/2023 της 10ης Μαρτίου 2023 του μονομελούς εφετείου Αιγαίου και πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο στην εκκίνηση του έργου αναστήλωσης.

Είναι απολύτως αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το έργο αποκατάστασης – διάσωσης του μνημείου να εκκινήσει άμεσα ως έμπρακτη απόδειξη της κυβερνητικής στήριξης στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και ειδικότερα της Νάξου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός,

1. Σε ποια μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει άμεση εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου Πύργου Χειμάρρου στη Νάξο ?

2. Σε ποιες ενέργειες & πολιτικές αποφάσεις έχετε προβεί ή θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστούν  ευρωπαϊκοί (ΕΣΠΑ 2021-2027) ή εθνικοί πόροι για την άμεση  χρηματοδότηση του έργου ?

          Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                           Αθήνα  22/11/2023

          Mάρκος Εμμ.Καφούρος

          Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ

📸Κώστας Ψαρράς/Wikimedia Commons

Δείτε επίσης