Naxos Wildlife Protection: Δυο περιστατικά με θαλάσσιες χελώνες, το ένα με αίσιο τέλος

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για περισσότερο από μια δεκαετία προσφέρει με τεράστια αφοσίωση και συνέπεια ένα σπουδαίο έργο στο νησί της Νάξου: φροντίζει με κάθε πρόσφορο τρόπο την άγρια πανίδα του νησιού συμβάλλοντας με την παρουσία και τη δράση του στη διάσωσή της και στην περιφρούρηση του τόπου τους.

Το ευτύχημα είναι πως οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζοντας το έργο και τη δράση του Συλλόγου του απευθύνονται προκειμένου να λάβουν φροντίδα τραυματισμένα ζώα ή πτηνά ή θαλάσσιες χελώνες που θα τύχει να πέσουν στην αντίληψή τους καλώντας τον Σύλλογο να τα παραλάβει απ’ το σημείο ή αν το περιστατικό είναι λιγότερο σοβαρό και το επιτρέπει η κατάσταση του ζώου το μεταφέρουν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Από ένα μικρό τραυματισμένο σπουργίτι έως ένα γεράκι, μια κουκουβάγια ή ένα σκαντζοχοιράκι, όλα βρίσκουν περίθαλψη και θεραπεία στο Naxos Wildlife Protection.

Το αμέσως επόμενο σημαντικό είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και στηρίζουν το έργο του συλλόγου προσφέροντας αφιλοκερδώς βοήθεια ή δραστηριοποιούνται τάχιστα όπου χρειαστεί.

Για κάθε άγριο ζώο που θεραπεύεται και επιστρέφει πίσω στη Φύση η χαρά είναι τεράστια. Αντίστοιχη σε μέγεθος όμως είναι και η λύπη, αν κάποιο ζώο δεν τα καταφέρει λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του ή βρεθεί νεκρό όπως συμβαίνει δυστυχώς με τις θαλάσσιες χελώνες.

Πριν λίγες μέρες ένας επισκέπτης ψάρεψε μια νεαρή θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta) ψάρεψε με καλάμι στην Αλυκή της Νάξου.

“Σπεύσαμε άμεσα στο σημείο και παραλάβαμε την άτυχη χελώνα με την πετονιά να προεξέχει από το στόμα της” αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής.

“Έγινε η απαραίτητη ακτινογραφία, ώστε να βεβαιωθούμε για την θέση και τον αριθμό τον αγκίστρων και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα αγκίστρι στον οισοφάγο του ζώου το οποίο και αφαιρέθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλιεία στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι και Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όπως και πολλές άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται, αλλά είναι προς τιμή του εν λόγω ερασιτέχνη ψαρά, ότι μας ενημέρωσε ώστε να σωθεί το ζώο. Η θαλάσσια χελώνα θα φιλοξενηθεί προληπτικά για λίγες μέρες στο σταθμό του Συλλόγου μας και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη θάλασσα.

Ευχαριστούμε πολύ το κτηνιατρικό κέντρο του Στάθη Πιτταρά που όποτε τους χρειαστούμε, όπως αυτή την φορά, είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν αφιλοκερδώς” καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα νεότερα είναι πως η χελώνα ανάρρωσε επιτυχώς και σε λίγες μέρες θα αφεθεί πίσω στη θάλασσα. Μια ιστορία με αίσιο τέλος, όπου καθοριστικός υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας.

Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνουν μόνο χαρούμενα γεγονότα. Χθες μια ακόμα θαλάσσια χελώνα βρέθηκε νεκρή, στην παραλία των Αη Γιάννηδων Νάξου. Πρόκειται για μια ενήλικη θηλυκή Caretta carretta που πιθανότατα χτυπήθηκε από προπέλα σκάφους.

Θερμή παράκληση αν δείτε ζώο σε κίνδυνο ή κάπου τραυματισμένο στην περιοχή που παραθερίζετε ή μένετε μόνιμα να καλέσετε τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής άμεσα. Μην το αγνοήσετε καθώς η άμεση αντίδρασή σας με ενημέρωση στον σύλλογο είναι καθοριστική για τη ζωή του.

Για την επικοινωνία σας με τον Σύλλογο το τηλέφωνο είναι: 30 697 679 7070

Πληροφορίες για την δράση του Συλλόγου, αλλά και πως μπορείτε να τον στηρίξετε μπορείτε να βρείτε:

Εδώ

κι εδώ

*Φωτό εξωφύλλου: Διάσωση θαλάσσιων χελωνών στο Αλυκό της Νάξου τον Απρίλιο. Οι χελώνες είχαν μπλεχτεί σε αλιευτικά δίχτυα, δυο Γάλλοι τουρίστες ενημέρωσαν άμεσα τον Σύλλογο που τις απεγκλώβισε εγκαίρως πριν πνιγούν.

📸Naxos Wildlife Protection

Δείτε επίσης