Ναυάγιο στην Πύλο: Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο και δημοσιοποίηση βίντεο ζητούν 20 ευρωβουλευτές

απο Cyclades Open

Τη διεθνοποίηση της τραγωδίας ανοικτά της Πύλου επιδιώκουν ευρωβουλευτές από τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες, ζητώντας διαφάνεια στις έρευνες, αλλά και ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Ανοικτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την επίτροπο που ασχολείται με θέματα προσφυγικού, Ίλβα Γιόχανσον, απέστειλαν είκοσι ευρωβουλευτές, ζητώντας την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία στην Πύλο.

Οι υπογράφοντες προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές ομάδες, ενώ ζητούν, παράλληλα, παρέμβαση για τη δημοσιοποίηση βίντεο που έχει στην κατοχή του το Λιμενικό.

Σκοπός η ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο, ενώ στην επιστολή τους υπογραμμίζουν το ερώτημα για τη μη παρέμβαση του Λιμενικού πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο.

Παράλληλα, επισημαίνουν τις μαρτυρίες διασωθέντων που αναφέρουν ότι το αλιευτικό βυθίστηκε όταν το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να το ρυμουλκήσει. 

Ανοιχτή επιστολή προς

 • Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen,
 • Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola
 • Την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson,

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρία Επίτροπε,

Την περασμένη εβδομάδα συνέβη το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Πύλο της Ελλάδας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, συνολικά 850 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ μόνο 67 άνθρωποι διασώθηκαν.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που δόθηκαν από επιζώντες, οι οποίες αντικρούουν την επίσημη εκδοχή για τους λόγους του συμβάντος και τις συνθήκες που συνέβησαν. Οι επιζώντες μίλησαν σε Έλληνες βουλευτές και σε ορισμένους δημοσιογράφους που κατάφεραν να παρακάμψουν το πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ.

Αναφέρουν ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό, αλλά δεν δίνουν στη δημοσιότητα το υλικό του βίντεο που κατέγραφε επί τόπου το πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα της μη παρέμβασης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο, όταν οι επιζώντες ζητούσαν βοήθεια, η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Ρεπορτάζ του BBC διαψεύδει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πλοίο κινούνταν, υποστηρίζοντας ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο για πολλές ώρες πριν βυθιστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας, καλούμε την Επιτροπή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές το υλικό από την επιχείρηση. Για τον ίδιο σκοπό, καλούμε επίσης την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή επείγουσας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές

 1. BJÖRK MALIN
 2. BLOSS MICHAEL
 3. BRGLEZ MILAN
 4. CASTALDO FABIO MASSIMO
 5. CHAIBI LEILA
 6. KÖSTER DIETMAR
 7. KOULOGLOU STELIOS
 8. MANON AUBRY
 9. MIRANDA ANA
 10. PELLETIER ANNE-SOPHIE
 11. PIGNEDOLI SABRINA
 12. PINEDA MANU
 13. REGO SIRA
 14. RODRÍGUEZ PALOP EUGENIA
 15. RUIZ DEVESA DOMENEC
 16. SCHOLTZ HELMUT
 17. STRIK TINEKE
 18. URBÁN CRESPO MIGUEL
 19. VILLANUEVA RUIZ IDOIA
 20. WALLACE MICK

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης