Ναυάγιο στην Πύλο: Τι απαντά το Λιμενικό στο δημοσίευμα του BBC-Προθεσμία για αύριο πήραν οι 9 συλληφθέντες

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η διαδικασία παροχής εφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από δύο δεξαμενόπλοια διήρκεσε συνολικά περισσότερο από 4 ώρες και 30 λεπτά.

Από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθιση του ανοιχτά της Πύλου, το αλιευτικό διένυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ., αναφέρει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, κατά τα οποία το πλοίο παρέμενε επί ώρες ακινητοποιημένο.

Όπως σημειώνει το Λιμενικό Σώμα, «το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ.».

«Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το αλιευτικό σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το αλιευτικό απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων» σημειώνει το Λιμενικό στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον δεξαμενόπλοιο ανέλαβε να προσεγγίσει το αλιευτικό σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του αλιευτικού και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του αλιευτικού άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια».

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, «η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκεσε συνολικά περισσότερο από 4 ώρες και 30 λεπτά». «Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το αλιευτικό να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα» επισημαίνει το Λιμενικό και προσθέτει: «Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων. Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του».

Κατά το Λιμενικό Σώμα, «από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το αλιευτικό σκάφος διάνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διάνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ.». Καταλήγοντας, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επισημαίνει ότι «στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

BBC: «Ακινητοποιημένο επί επτά ώρες το αλιευτικό»

Υπενθυμίζεται πως σε δημοσίευμά του, το BBC έθεσε υπό αμφισβήτηση την έκθεση της ελληνικής ακτοφυλακής για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Το BBC, βασιζόμενο στην ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων μέσω στοιχείων που παρείχε η MarineTraffic, υποστηρίζει ότι το αλιευτικό δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί.

Προθεσμία για αύριο πήραν οι 9 συλληφθέντες

Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη πήραν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Φωτογραφία: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-Ε.ΑΚΤ.

Δείτε επίσης