ΕΚΠΟΙΖΩ: Νέα συλλογική αγωγή κατά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Άρης Χατζηγεωργίου

απο Cyclades Open

Με συλλογική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν σύντομα, η Ένωση Καταναλωτών-Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) θα επιδιώξει να βάλει φρένο στις μονομερείς τροποποιήσεις συμβολαίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που καταργούν τα σταθερά τιμολόγια και επιβάλλουν δυσθεώρητες ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το αποκάλυψε χθες η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσαν συλλογικοί φορείς όπως το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. «Θα καταθέσουμε τη συλλογική αγωγή, ενδεχομένως και ασφαλιστικά μέτρα, για να μην επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρήσουν στην κατάργηση των σταθερών χωρίς ρήτρα συμβολαίων», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου επισημαίνοντας: «Αφού δεν επιλαμβάνεται η διοίκηση και δεν παρεμβαίνει εκείνη όπως θα έπρεπε, θα ζητήσουμε να παίξουν αυτόν τον ρόλο τα δικαστήρια». Η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει εδώ και μήνες τη μονομερή αλλαγή των σταθερών συμβολαίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μόλις πρόσφατα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις που αλλάζουν τους όρους παραβιάζουν τους κανόνες, χωρίς όμως να παρεμβαίνει.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδικαστεί άλλη συλλογική αγωγή που είχε κατατεθεί μέσω της Ένωσης, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Μάιο του 2021, ενάντια στις ρήτρες αναπροσαρμογής που τότε εφάρμοζαν μόνο οι εναλλακτικοί πάροχοι (η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Αύγουστο).

Τόνισε ότι αυτήν την περίοδο δημιουργείται μια «νέα γενιά χρεών» προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, η οποία θα πλήξει τους πολίτες ανάλογα με την άλλη, παλιότερη γενιά χρεών προς τις τράπεζες, και ζήτησε στις πληρωμές των οφειλετών να λαμβάνεται υπόψη οπωσδήποτε το μηνιαίο εισόδημα του καθενός. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Greenpeace μεταξύ 1.241 καταναλωτών ρεύματος, εκ των οποίων το 80% πιστεύει ότι η κατάσταση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το 65% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Καταγγελίες στη ΡΑΕ

Κάθετη αύξηση στις καταγγελίες που υποβάλλουν καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει από τα στοιχεία που αποκάλυψε η διοίκηση της Αρχής στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνάντηση μαζί της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, η ΡΑΕ δέχεται πλέον 1.000 καταγγελίες την εβδομάδα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η ίδια ενημέρωνε για συνολική συσσώρευση 1.400 παραπόνων. Από τις απαντήσεις που έδωσε η ΡΑΕ, προκύπτει αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης να μετρηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και το ενδιαφέρον ότι η Αρχή έχει προτείνει μέτρα όπως εκείνα που ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των τιμών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, εφαρμογή ρύθμισης αντίστοιχης με την πρόταση της Ιβηρικής και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με σταθερή συμμετοχή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 20% (έναντι 10% το 2021).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/Άρης Χατζηγεωργίου

Δείτε επίσης