Νέα τουρκικά τετελεσμένα στο Βαρώσι

απο Cyclades Open

Ενάμιση χρόνο μετά το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων και της επίσκεψης Ερντογάν στην περιοχή, η «κυβέρνηση» Τατάρ και ο Τουρκικός στρατός προχωρούν σε νέα τετελεσμένα εντός της κατεχόμενης πόλης. Συγκεκριμένα από την Τετάρτη πραγματοποιούνται εργασίες στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, με σκοπό το άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού.

Πρόκειται για την παραλία μπροστά από το μισογκρεμισμένο ξενοδοχείο King George, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ τα κτίρια, όπως το εν λόγω ξενοδοχείο, έχουν καλυφθεί με πράσινο πανί. Στην περίκλειστη πόλη παρατηρείται από χθες αυξημένη κίνηση κυρίως τουριστών εκ Τουρκίας ενώ νέο τουριστικό κύμα αναμένεται από την 1η Ιουνίου οπόταν και η παραλία θα ανοίξει για το κοινό.

Αναστάτωση προσφύγων και διαβήματα

Οι εικόνες των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο της περιφραγμένης πόλης προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στους προσφυγοποιημένους από το 1974 ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακλύζονται από αφηγήσεις μιας απωλεσθείσας ζωής στις χρυσές ακτές τις Αμμοχώστου.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο αφού η πόλη των Βαρωσίων θεωρείται ως η «αγία τράπεζα» του Κυπριακού προβλήματος καθώς μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της πόλης θα σήμαινε και το τέλος του Κυπριακού σε ό,τι αφορά την εδαφική πτυχή.

H Λευκωσία προβαίνει ήδη σε διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, ενώ την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του κ. Κασουλίδης επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προειδοποιώντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε» για να σωθεί η Αμμόχωστος.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης