Ο έλεγχος ταχύτητας στα αυτοκίνητα γίνεται υποχρεωτικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση  

απο Cyclades Open

Ένας νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος τίθεται σε ισχύ από σήμερα (08/07/22), απαιτεί από όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που έρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά, να διαθέτουν την Intelligent Speed Assistant τεχνολογία (ISA). Έτσι, από τον Ιούλιο του 2024, κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ISA.

Για όσους δε γνωρίζουν, η τεχνολογία ISA ανιχνεύει τα όρια ταχύτητας του δρόμου μέσω καμερών, GPS και δεδομένων και υπενθυμίζει το όριο στον οδηγό μέσω ειδοποιήσεων, περιορίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου στα προβλεπόμενα όρια και σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνει ακόμα και την ισχύ του κινητήρα αν ο οδηγός ξεπερνάει το όριο.

Η εφαρμογή της ISA αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την οδική ασφάλεια και έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα. Οι κατασκευαστές έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες της ISA για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλέστερους για όλους.

Έρευνες προβλέπουν πως η ISA από μόνη της μπορεί να μειώσει τους θανάτους από αυτοκινητιστικά από 26% έως 50%. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με τον οδηγό και να μην περιορίζει τη δυνατότητά του να αντιδράσει οποιαδήποτε στιγμή κατά την οδήγηση. Χαρακτηριστικά, τονίζεται πως ο οδηγός έχει πάντα τον έλεγχο και μπορεί εύκολα να παρακάμψει την ISA.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τέσσερις επιλογές στους κατασκευαστές για να επιλέξουν ελεύθερα αυτήν που θέλουν να ενσωματώσουν στο όχημά τους.

  1. Ακουστική προειδοποίηση ορίου ταχύτητας
  2. Προειδοποίηση ορίου ταχύτητας με δόνηση
  3. Απτική ανάδραση μέσω του πεντάλ του γκαζιού
  4. Λειτουργία ελέγχου ταχύτητας

Στις δύο πρώτες δε θα υπάρχει παρέμβαση από το σύστημα στην οδήγηση.

Στην απτική ανάδραση το πεντάλ του γκαζιού θα σπρώχνει απαλά το πόδι του οδηγού για να τον ειδοποιήσει και να τον βοηθήσει να επιβραδύνει. Ο οδηγός μπορεί να το αγνοήσει και να το παρακάμψει πιέζοντας παραπάνω το πεντάλ.

Στην περίπτωση του ελέγχου ταχύτητας, η ταχύτητα του οχήματος θα μειώνεται αυτόματα για να έρθει στο όριο ταχύτητας, ωστόσο και εκεί ο οδηγός μπορεί να το αγνοήσει πιέζοντας περισσότερο το πεντάλ.

Πηγή: Unboxholics.com/Αλέξανδρος Καρατζάς

Φωτ: Tama66/Pixabay

Δείτε επίσης