Οι Ευρωβουλευτές κάνουν επίσημη έξωση στους λομπίστες της Amazon

Théo Bourgery-Gonse / EURACTIV

απο Cyclades Open
Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
📸 European Parliament

Θα πρέπει να ανακληθεί η κάρτα πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους λομπίστες του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Amazon,  «έως ότου η διοίκηση της εταιρείας είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε πραγματικό διάλογο με το Κοινοβούλιο», γράφουν τα μέλη της επιτροπής απασχόλησης του Κοινοβουλίου σε επιστολή τους προς την πρόεδρο του οργάνου, Roberta Metsola.

Η επιστολή, την οποία είδε το Euractiv αλλά δεν είχε ακόμη αποσταλεί στην πρόεδρο του ΕΚ, απαριθμεί μια σειρά περιστατικών στα οποία ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου δεν έλαβε υπόψη του τα αιτήματα της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) για ακροάσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής EMPL, Dragos Pîslaru, έχει συμφωνήσει να υπογράψει την επιστολή, όπως δήλωσε το γραφείο του στο Euractiv.

«Λόγω της επανειλημμένης άρνησης της Amazon να παραστεί στις ακροάσεις της EMPL, θα θέλαμε να ζητήσουμε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αφαίρεση των καρτών πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους εγγεγραμμένους εκπροσώπους συμφερόντων της Amazon», αναφέρεται στην επιστολή.

Στις 23 Ιανουαρίου, οι συντονιστές του EMPL – ένας μικρός αριθμός βουλευτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των κοινοβουλευτικών ομάδων τους στην Επιτροπή – είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να αποσύρουν τις κάρτες πρόσβασης της Amazon και να υποβάλουν αναφορά στο γραφείο της Metsola.

Κάθε ομάδα πίεσης στην ΕΕ ή εκπρόσωπος συμφερόντων εταιρείας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις και συνεδριάσεις, εφόσον είναι εγγεγραμμένη στο «Μητρώο Διαφάνειας» του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά την εγγραφή τους, λαμβάνουν κάρτες πρόσβασης, οι οποίες τους επιτρέπουν τη φυσική είσοδο στους χώρους.

Σύμφωνα με το αίτημα των νομοθετών, η αφαίρεση των καρτών πρόσβασης της Amazon δεν μεταβάλλει την παρουσία της εταιρείας στο μητρώο, αλλά επηρεάζει την πρόσβασή τους στα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ώρα για κυρώσεις

Στην επιστολή αναφέρονται τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπάλληλοι της Amazon δεν ήταν πρόθυμοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα ακρόασης της EMPL.

Τον Μάιο του 2021, αναφέρεται στην επιστολή, η Amazon αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ακρόαση με τίτλο «Επιθέσεις της Amazon σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων: ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και δράσης».

Αυτό συνέβη μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης ότι η αμερικανική πλατφόρμα φέρεται πιθανόν να παρακολουθεί τους εργαζομένους της, γεγονός που «ενδέχεται να παραβιάζει την ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία, τους νόμους περί δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, είχε επίσης προσκληθεί να παραστεί, αλλά αντί για αυτόν, η τεχνολογική εταιρεία απέστειλε τις απόψεις της σε γραπτή έκθεση, χωρίς καν την παρουσία ανώτερων εκπροσώπων σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουν τον Bezos.

Μια άλλη αναποδιά έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2023, όταν ακυρώθηκε μια αποστολή των Ευρωβουλευτών του EMPL στις εγκαταστάσεις της Amazon στη Γερμανία και την Πολωνία. Η επίσκεψη, η οποία επεδίωκε να δώσει στους ευρωβουλευτές μια σαφέστερη εικόνα της καθημερινής ζωής στις αποθήκες της Amazon, ματαιώθηκε απροσδόκητα αφού «η εταιρεία […] ανακοίνωσε την αδυναμία της να διευκολύνει την επίσκεψη όπως είχε προγραμματιστεί».

Τέλος, στις 23 Ιανουαρίου, η Amazon φέρεται και πάλι να επέλεξε να μην συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις «συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon, […] παρά την παροχή επαρκούς προειδοποίησης και την ύπαρξη όλων των απαραίτητων μέσων για την εξ αποστάσεως συμμετοχή».

«Αρνούμενη να συμμετάσχει σε έναν ανοικτό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Amazon όχι μόνο επιδεικνύει ασέβεια προς το θεσμικό μας όργανο, αλλά και παρεμποδίζει μια διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου», υποστηρίζει η ομάδα Ευρωβουλευτών στην επιστολή.

«Χαιρετίζουμε τις ευκαιρίες για εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των logistics και παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την επιτροπή», δήλωσε σε απάντηση στο Euractiv εκπρόσωπος της Amazon.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι επανέλαβε την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τους Ευρωβουλευτές της επιτροπής EMPL σε μία από τις εγκαταστάσεις της Amazon στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, οι κάρτες πρόσβασης μπορούν να ανακληθούν όταν ένα ενδιαφερόμενο μέρος δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματα της επιτροπής για συμμετοχή σε ακροάσεις χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Πηγή: Euractiv / Απόδοση: Μαριάνθη Πελεκανάκη

Δείτε επίσης