Οι τραγικές ελλείψεις της Δημόσιας Υγείας σε 13 νησιά-Πλήρως απογοητευτικά τα αποτελέσματα έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ

απο Cyclades Open

Με το Πάσχα σε απόσταση αναπνοής και το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκεται στα χειρότερά της. Σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις υγειονομικές μονάδες σε 13 μεγάλα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε έρευνα και τα αποτελέσματά της είναι απογοητευτικά.

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν

3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ.

Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος.

Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος, Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος.

Διαβάστε σχετικά:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς.

Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος , 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

Ξεμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια.
Υπηρετούς 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω αδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική.

Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι.

Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι.

Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κεντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κεντρο υγείας.

Προκηρύξεις άγονες συνεχώς.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα.

Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερείες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερείες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα.

Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ.

Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. π

Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ

Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός κ μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος).

Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομοζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.

Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό μέτρο για να μεταταχθούν από νησί χωρίς αντικατάσταση.

Με πληροφορίες από DNEWS

Δείτε επίσης